Cuba | Regimul de la Havana recunoaște că a pierdut peste patru miliarde de dolari în urma sancțiunilor SUA

  • 25 August 2018 19:16
Cuba | Regimul de la Havana recunoaște că a pierdut peste patru miliarde de dolari în urma sancțiunilor SUA

Embargoul impus de Statele Unite a provocat Cubei pierderi de 4,321 miliarde de dolari, între aprilie 2017 și martie acest an, a anunțat vineri Ministerul de Externe de la Havana, citat de AFP.

"Pe parcursul perioadei observate în raport, blocada a provocat pierderi de ordinul a 4,321 miliarde de dolari pentru Cuba", a declarat ministerul într-un document oficial.

Cuba și Statele Unite și-au restabilit legăturile în iulie 2015 după peste 50 de ani de întrerupere, dar Congresul american a menținut embargoul, împotriva dorinței președintelui din acea vreme, Barack Obama.

De la introducerea sa în 1962, "blocada a provocat, la prețurile actuale, prejudicii estimate la peste 134,499 de miliarde de dolari" pentru economia cubaneză, a adăugat ministerul.

În noiembrie 2017, vizând să limiteze apropierea inițiată de predecesorul său, Donald Trump a restabilit o serie de sancțiuni, dar le-a permis americanilor "să călătorească în Cuba și să sprijine micile întreprinderi private" de pe insulă.

Aceste măsuri "au provocat o scădere considerabilă a numărului de vizite provenind din Statele Unite și au generat obstacole majore relațiilor economice și comerciale ale întreprinderilor cubaneze cu potențiali parteneri americani sau țări terțe", a precizat textul ministerului de la Havana.

"Intensificarea blocadei impuse Cubei a fost însoțită de o retorică agresivă, amenințătoare, lipsită de respect, precum și de constrângeri din partea celor mai înalte niveluri ale administrației americane, ceea ce provoacă o lipsă de încredere majoră și nesiguranță", a adăugat documentul.

În baza unei rezoluții a Adunării Generale a Națiunilor Unite, intitulată "Necesitatea de a ridica embargoul economic, comercial și financiar impus de Statele Unite ale Americii împotriva Cubei", insula prezintă în fiecare an un raport la ONU.

Din 1992, Adunarea Generală a ONU a aprobat de 26 de ori acest raport, ceea ce este interpretat ca o respingere a embargoului.

În acest an, el va fi prezentat în cursul sesiunii anuale a Adunării Generale, la o dată ce urmează să fie anunțată.

Sursa: Agepres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău