Cuba are din nou un prim-ministru, după peste 40 de ani

  • 21 Decembrie 2019 09:15
Cuba are din nou un prim-ministru, după peste 40 de ani

Președintele cubanez Miguel Diaz-Canel l-a numit sâmbătă pe ministrul turismului Manuel Marrero Cruz în funcția de premier, primul de peste patru decenii, în baza unei constituții care încearcă să descentralizeze rolul fostului lider Fidel Castro, relatează Reuters,preluat de Agerpres.

Manuel Marrero Cruz, în vârstă de 56 de ani, un arhitect a cărui nominalizare a fost ratificată de Adunarea Națională, este un fost funcționar al corporației turistice conduse de armată Gaviota, ale cărui hoteluri sunt vizate de sancțiuni ale administrației președintelui american Donald Trump.

Marrero, ministru al turismului în ultimii 15 ani, a prezidat asupra dezvoltării acestei industrii care a devenit cea mai importantă din Cuba, cu zeci de parteneriate încheiate cu companii străine și cu conexiuni ample cu sectorul privat în creștere.

Spre deosebire de alte țări în care premierul joacă adesea un rol central, politic, postul implică în Cuba supervizarea zilnică a Consiliului de miniștri și implementarea de politici.

"Șeful guvernului va fi mâna dreaptă, din punct de vedere administrativ, a președintelui republicii", relatează Cubadebate, media online condusă de stat.

William LeoGrande, profesor la Universitatea Americană din Washington și expert în Cuba, a declarat că postul este diferit decât într-un sistem multipartit. "Este mai degrabă o împărțire a responsabilităților, decât o împărțire a autorității", a spus el.

Fidel Castro a fost prim-ministru până în 1976, când postul a fost abolit. Revoluționarul a devenit liderul Partidului Comunist și președinte al Consiliului de stat și Consiliului de miniștri.

Fidel Castro, care i-a cedat puterea fratelui său Raul în 2006, a murit în 2016.

Raul Castro s-a retras din funcția de președinte în 2018, dar a rămas lider al Partidului Comunist.

Acum, în baza constituției adoptate în acest an, președintele republicii Diaz-Canel nu mai conduce nici Consiliul de stat, prezidat de președintele Adunării naționale Esteban Lazo, și nici Consiliul de miniștri, deși rămâne principala autoritate în stat.

Oficialii cubanezi susțin că schimbările în structura guvernului își propun să amelioreze administrarea birocrației și a economiei centralizate a Cubei.

Sursa:Agerpres

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
21,24
Câțiva nori
Umiditate:56 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău