CUB cere noului guvern: Accelerarea ieșirii R. Moldova din CSI, abandonarea parteneriatului strategic cu Federația Rusă dar și suspendarea misiunii de pacificatori ruși din regiunea transnistreană

  • 16 Februarie 2023 15:23
CUB cere noului guvern: Accelerarea ieșirii R. Moldova din CSI, abandonarea parteneriatului strategic cu Federația Rusă dar și suspendarea misiunii de pacificatori ruși din regiunea transnistreană

Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB) cere noului guvern accelerarea ieșirii Rep. Moldova din Comunitatea Statelor Independente (CSI), abandonarea parteneriatului strategic cu Federația Rusă, recunoașterea ingerințelor ruse în treburile interne ale țării și sponsorizarea regimului separatist de la Tiraspol, precum și suspendarea misiunii de pacificatori ruși din regiunea transnistreană, transmite Radio Chișinău.

De asemenea, reprezentanții CUB cer noului Guvern să facă demersurile necesare pentru reducerea numărului angajaților ambasadei Federației Ruse în Rep. Moldova

Președintele CUB Igor Munteană a prezentat în cadrul unui briefing poziția formațiunii față de prioritățile noului executiv privind apărarea ordinii constituționale în Rep. Moldova.

”Noul guvern are obligația de a denunța pretenția Rusia de a fi mediator și negociator în formatul 5+2, o impostură tolerată de guvernele anterioare. Cerem Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene să aducă la cunoștință ministerului rus obligația de a reduce personalul ambasadei sale în Rep. Moldova limitând acțiunile sale consulare și reducând nivelul de reprezentare diplomatică. Toate aceste acțiuni corespund unei politici de recalibrare geopolitică de care Rep. Moldova are nevoie ca un factor de dinamizare a relației cu Uniunea Europeană. Noul guvern, în opinia noastră are  obligația de a grăbi retragerea Rep. Moldova din CSI. Considerăm că este datoria guvernului învestit astăzi să instituie un regim de vize pentru cetățenii Rusiei și Belarusului ca măsură cerută de amenințările invocate în mesajul președintei Maia Sandu, luni dar și a survolării repetate a spațiului aerian de către rachete rusești în ultimele luni”, a spus Munteanu.

Reprezentanții CUB cer noului guvern să solicite înlocuirea misiunii de pacificare actuală, care avantajează regimul separatist de la Tiraspol, și se află în contradicție cu standardele recunoscute de ONU, cu o misiunea civilă de observatori sub egida Uniunii Europene.

De asemenea, CUB solicită Guvernului să întreprindă acțiuni pentru eliminarea din structurile decizionale guvernamentale a persoanelor cu studii în școlile de spionaj rusesc și să facă demersuri pentru scoaterea din închisorile transnistrene a disidenților politici și instituirea controlului asupra uzinelor militare de pe ambele maluri ale Nistrului și depozitelor de muniții, conectate la războiul dus de Rusia în Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău