Cuantumul indemnizației de maternitate și al indemnizației lunare pentru creșterea copilului, stabilite după reguli noi

  • 18 Mai 2023 11:02
Cuantumul indemnizației de maternitate și al indemnizației lunare pentru creșterea copilului, stabilite după reguli noi

Regulile pentru calcularea cuantumului indemnizațiilor de maternitate sau de îngrijire al copilului vor fi modificate pentru anumite categorii de persoane. Un grup de deputați propune modificarea și completarea Legii privind indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă și alte prestațiide asigurări sociale.

Astfel, în cazul în care asiguratul pe parcursul celor 12 luni calendaristice premergătoare lunii survenirii riscului asigurat nu a realizat venit asigurat din motiv de concediu de maternitate și/sau concediu pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de trei ani, cuantumul indemnizației de maternitate și al indemnizației lunare pentru creșterea copilului se stabilește din baza de calcul în al cărei temei s-au calculat aceste indemnizații pentru copilul precedent.

În cazul în care asiguratul a beneficiat de anumite plăti unice pe parcursul acestor concedii, acestea pot fi incluse în baza de calcul, iar lunile în care nu a fost realizat venit asigurat, se substituie cu același număr de luni calendaristice consecutive imediat premergătoare perioadei incluse în calcul în care s-a realizat venit asigurat.

În cazul în care cuantumul indemnizației de maternitate și al indemnizației lunare pentru creșterea copilului va fi mai mic decât pentru copilul precedent, atunci indemnizația de maternitate și indemnizația lunară pentru creșterea copilului se va stabili din baza de calcul în al cărei temei s-au calculat aceste indemnizații pentru copilul precedent.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
11,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:5,66 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău