Cu tractoare sechestrate și pământuri nelucrate (Adevărul)

  • 21 Martie 2014 09:29
Cu tractoare sechestrate și pământuri nelucrate (Adevărul)

REVISTA PRESEI DIN 21 MARTIE

Cu tractoare sechestrate și pământuri nelucrate - locuitorii mai multor sate din raionul Dubăsari sunt somați de miliția transnistreană să plece de pe terenurile lor, scrie Adevărul. Oamenii sunt astfel constrânși să-și treacă ogoarele sub proprietatea separatiștilor și să le plătească impozite.  „Pur și simplu nu ne dau voie să ne muncim terenurile, spune un agricultor din Pohrebea, care  are peste 1.100 de hectare. În satul Doroțcaia, situația e mai gravă. Milițienii le-au luat oamenilor actele de la tractoare, iar un agent economic s-a trezit cu utilajele agricole sechestrate și a fost obligat să plătească o amendă. Țăranii se plâng că vor suferi pierderi mari, fiindcă 30% din cota fiecărui cetățean se află de cealaltă parte a traseului. Peste  1600 de proprietari de terenuri agricole din raionul Dubăsari și trei agenți economici au reclamat la CEDO acțiunile abuzive ale separatiștilor comise din 2004 și până în 2007.

Dosarul transnistrean, dezbătut cu ușile închise la Chișinău și la Moscova, titrează Adevărul referindu-se la ședința care urmează să aibă loc astăzidespre problemele de securitate din țară și din regiune. Ieri, liderul separatist de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, a zburat la Moscova, pentru a participa la ședința specială dedicată „blocadei“ Transnistriei.

Timpul constată că Moldova se află sub ocupație informațională. Influența presei televizate ruse, dominantă pe piața informațională din Republica Moldova, dă roade, iar autoritățile moldovenești și CCA par să fie foarte comode în acest sens, scrie ziarul. Minoritățile etnice, adică ucrainenii, rușii, găgăuzii, bulgarii și alții, continuă să-și facă studiile în limba rusă și nu în limba lor maternă, iar o mare parte din cei trecuți de vârsta de 40-50 nu știu nici să citească sau să scrie în limba română. Un exemplu elocvent este satul Mândra, raionul Călărași, în care majoritatea populației, 85 la sută, este formată din etnici ucraineni, scrie Timpul care publică un reportaj din această localitate.

Jurnal de Chișinău scrie despre misterul militarului împușcat la Coșnița,raionulDubăsari. El păzeaun depozitcumuniții. Procurorii presupun deocamdată că tânărul s-ar fi împușcat din întâmplare.O altă versiune anunțată de procurori este că militarul ar fi întreprins o tentativă de suicid. Familia tânărului neagă faptul că acesta ar fi încercat să se sinucidă și nu exclude că cineva ar fi atentat la viața sa. Militari experimentați spun că versiunile înaintate de procurori sunt incredibile. Medicii au pus la îndoială faptul că militarul s-ar fi împușcat singur de cinci ori dintr-un Kalașnikov. Mihai continuă să se afle în comă în secția de reanimare a Spitalului de Urgență din Chișinău.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:4,63 m/s
Thu
7
Fri
8
Sat
8
Sun
9
Mon
8
Arhivă Radio Chișinău