CU MINTEA DESCHISĂ | Siguranța on-line a copiilor: ce știm despre riscuri și soluții
-
01 Octombrie 2020 15:54
Trebuie să constatăm că iar am fost luați prin surpindere. Iar acest fapt în sine nu mai e o surpriză, pentru că aș putea enumera multe aspecte care ne prind și ne surprind pe nepusă masă, sistem medical precar, lipsa irigațiilor, competențele digitale superficiale ale pedagogilor și multe altele.
Astăzi aș vrea să ne referim în mod special la siguranța on-line a elevilor. Adulții de azi, toți imigranți digitali cresc o generație de nativi digitali care nu-și imaginează viața fără mediul on-line. Dar știm oare ce fac copiii noștri în on-line cât sunt pe canapea într-o casă cu noi? Educația on-line a venit ca o soluție pe timp de pandemie, dar și o nouă provocare. Cât de conștienți suntem de ce li se poate întâmpla copiilor în acest mediu în care noi nu am navigat pe când eram în mintea lor? Ce trebuie să știm și să putem noi părinții, profesorii, autoritățile ca să ne protejăm copiii de riscurile din mediul on-line? Ce ar trebui să știe copiii? Și care sunt responsabilitățile fiecărei părți astfel încât să ne ajutăm reciproc și să acționăm eficient când vine vorba de siguranța on-line a copiilor?
Discutăm astăzi cu Elena BOTEZATU, directoare de program în cadrul Centrului La Strada Moldova, autoarea sintezei de politici ”Siguranța on-line a elevilor în procesul educațional la distanță” și Anatol GREMALSCHI, director de programe la Institutul de Politici Publice.