Cu ce se ocupă de fapt un eurodeputat

  • 24 Aprilie 2019 10:10
Cu ce se ocupă de fapt un eurodeputat

Viitoarele alegeri europene, care se vor derula între 23 și 26 mai, vor avea o importanță capitală pentru viitorul Uniunii Europene și al statelor membre. Acest scrutin marcat în mod tradițional de un absenteism puternic reprezintă un prilej de a reveni asupra rolului și atribuțiilor celor care fac politica europeană: deputații europeni.

În prezent există 751 de eurodeputați aleși prin sufragiu universal de concetățenii lor și care reprezintă 28 de state membre. În caz că acordul de Brexit va fi votat de parlamentul britanic până la 23 mai, Marea Britanie nu va participa la alegerile europene și numărul lor se va reduce până la 705 aleși. Uniunea Europeană a profitat de prilej pentru a reechilibra componența Parlamentului European (PE) și a aloca între unul și cinci locuri suplimentare mai multor state membre 'subreprezentate' din punct de vedere demografic, relatează rtl.fr într-un articol din luna martie.

Este și cazul României, care ar urma să aibă 33 de eurodeputați în mandatul care începe din 2019, cu unul în plus față de legislatura 2014-2019.

Eurodeputații sunt echivalentul aleșilor din Parlamentul României, dar la scară europeană. Ei reprezintă puterea legislativă, pe care o împart cu membrii Consiliului European. Ei sunt liberi și independenți de orice comandamente externe și dispun de imunitate parlamentară pentru a asigura respectarea acestor principii fundamentale.

Care sunt rolurile unui deputat european?

În cadrul Parlamentului European, europarlamentarii pot avea diferite roluri și niveluri de responsabilitate. Înainte de toate, eurodeputatul are datoria de a-și reprezenta cetățenii din țara sa. El face practic legătura între ei și instituția în care lucrează.

La fel ca și la nivel național, deputații studiază, discută, amendează și votează textele de lege propuse de executiv, în acest caz, Comisia Europeană, încercând să ajungă la un acord cu Consiliul Uniunii Europene, care trebuie și el să valideze textele adoptate de legislativ. 

Potrivit unui text postat pe site-ul PE, peste 1.000 de propuneri legislative ale Comisiei conduse de Jean-Claude Juncker au fost discutate, ameliorate și finalizate cu succes în urma negocierilor cu Consiliul UE de la alegerile din 2014 și până în prezent.

Eurodeputații au luat în actuala legislatură decizii referitoare la siguranța zborului, prin susținerea directivei privind registrul cu numele pasagerilor (PNR), combaterea utilizării neraționale a pungilor de plastic și interzicerea obiectelor de plastic de unică folosință din 2021, eliminarea tarifelor de roaming, transparența comisioanelor la plata cu cardul, protecția datelor în era digitală, eliminarea 'blocării geografice' din decembrie 2018 sau la asigurarea faptului că activitățile Erasmus+ nu vor fi afectate în cazul unui Brexit fără acord.

De asemenea, eurodeputații votează bugetul Uniunii, se pronunță asupra propunerii de candidatură la președinția Comisiei Europene și a componenței executivului comunitar sau inițiază și constituie comisii de anchetă sau speciale în diverse domenii.

Apoi, în cadrul PE, un eurodeputat poate avea diverse funcții. El poate fi președinte sau vicepreședinte al PE, respectiv să conducă dezbaterile fără a lua parte la ele și să reprezinte instituția la nivel internațional. De asemenea, el poate fi președinte sau vicepreședinte de comisie, raportor (responsabil cu prezentarea poziției PE într-o rezoluție legislativă sau nelegislativă sau cu prezentarea rezultatelor activității unei comisii celorlalți deputați) sau chestor (responsabil de gestiunea administrativă a Parlamentului).

Cum este organizată munca unui eurodeputat?

Calendarul PE prevede perioade consacrate celor patru diferite tipuri de activități desfășurate de eurodeputați. În ceea ce privește misiunea pur legislativă, în general patru zile pe lună sunt alocate sesiunilor plenare care au loc la sediul PE de la Strasbourg. Eurodeputații se reunesc aici pentru a dezbate textele și a vota sau nu adoptarea lor.

Alte patru zile pe lună sunt consacrate activităților din comisiile parlamentare la Bruxelles. Comisiile studiază textele de lege propuse de Comisia Europeană înainte ca ele să fie supuse la vot în sesiuni plenare. Fiecare dintre cele 20 de comisii permanente este specializată pe un domeniu precis. Fiecare eurodeputat trebuie să fie membru cel puțin al unei comisii și supleant al alteia.

Din punct de vedere politic, o săptămână pe lună este destinată muncii în circumscripție. Obiectivul este ca deputatul european să asigure legătura între cetățenii țării pe care o reprezintă și Parlamentul European. În sfârșit, în timpul rămas, circa două săptămâni pe lună, eurodeputatul participă la reuniunile grupului politic transnațional căruia îi aparțin. În cadrul grupurilor politice din PE el poate ocupa funcții, precum vicepreședinte, președinte sau coordonator al eurodeputaților grupului într-o anumită comisie, care îi permit să influențeze procesul legislativ.

Poate influența instituțiile UE și situația din statele membre?

Membrii Parlamentului European urmăresc modul în care legislația europeană este implementată în statele membre și cum aceasta influențează viața cetățenilor. În același timp, eurodeputații evaluează și activitatea executivă a Comisiei Europene și felul în care sunt utilizați banii europeni. Misiuni de verificare și delegații ad-hoc ale PE au efectuat cercetări la fața locului înainte de a decide acțiunile pe o anumită temă, potrivit unui text realizat de serviciul de presă al legislativului comunitar.

Exemple în acest sens sunt vizitele în tabere de refugiați din Turcia sau delegațiile pentru efectuarea de cercetări cu privire la situația statului de drept în Malta și Slovacia.

De asemenea, deputații au transmis întrebări scrise Comisiei Europene pe teme urgente, acestea fiind urmate de rezoluții propuse spre dezbatere în ședințele plenare de grupurile politice.

Au fost și cazuri în care Parlamentul European s-a opus deciziilor Comisiei, atunci când deputații au considerat că aceasta a abuzat de puterea și competențele atribuite. Exemple în acest sens sunt votul din 2016 al PE pentru reducerea conținutului de zahăr din mâncarea pentru bebeluși până la limita recomandată de Organizația Mondială a Sănătății sau votul din același an împotriva unei propuneri a Comisiei Europene care menționa că băuturile energizante cresc gradul de vivacitate și de concentrare al consumatorilor, conform sursei citate.

Pe de altă parte, PE are o comisie specială pentru petiții, care a înregistrat peste 6.500 de petiții din iulie 2014 și a gestionat plângeri, solicitări și observații ale cetățenilor referitoare la aplicare legislației europene. Comisia PETI are rol de mediator între cetățenii care trimit solicitări și statele membre. Petițiile pot fi urmate de intervenții, dezbateri sau rezoluții în plenul PE.

Petițiile vizează aspecte precum condiții de muncă inacceptabile, drepturile persoanelor cu dizabilități, non-discriminarea minorităților în cadrul UE sau drepturile copiilor.

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
2,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:6,69 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
0
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău