Cu ce probleme se confruntă fermierii la început de an?

  • 21 Ianuarie 2015 17:36
Cu ce probleme se confruntă fermierii la început de an?

Devalorizarea continuă a leului lovește în agricultori.

Aceștia sunt nevoiți să cheltuie pentru procurarea semințelor, fertilizanților și altor reurse materiale cu peste 20 la sută mai mulți bani comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Asta pentru că majoritatea resurselor sunt importante de pe piața europeană în euro sau dolari.

Dificultățile nu îi părăsesc pe agricultori nici în acest an. După ce o mare parte dintre ei nu și-au putut vinde producția sau au comercializat-o la prețuri foare mici, ca urmare a embargoului impus de Federația Rusă, devalorizarea continuă a leului le aduce fermierilor noi pierderi. Chiar dacă la primăvară fermierii moldoveni vor plăti mai puțin pentru carburanți, ei vor fi nevoiți să scoată din buzunare mai mulți bani pentru semințe și îngrășăminte, ca urmare a devalorizării leului. Iată ce spune Alexei Ivanov, fermier din satul Mălăiești, raionul Orhei.

”Semințele, chimicatele, îngrășămintele, toate se importă în Republica Moldova în dolari și euro, iar prețul lor automat a crescut.  Făcusem unele calcule din ceea ce trebuie să procur eu, în plus față de anul trecut va trebui să cheltui cu aproximativ 400 de mii de lei mai mult”, a declarat Alexei Ivanov.

Iurie Bivol este producător de legume în Costești, Ialoveni. Nu a fost afectat prea mult de embargoul rusesc pentru că de mai bine de trei ani a renunțat să depindă în totalitate de piața rusească, în favoarea țărilor europene. Spune că nu prețul crescând la semințe și fertilizanți reprezinintă cea mai mare problemă a agricultorilor.

”Prețurile sunt dictate de piață, statul nu poate să intervină la orice pas. În general cum ar trebui să intervină statul, este să se apuce de lucru, Guvernul, Parlamentul. Să fie stabilitate, noi să fim încrezuți în ziua de mâine”, a declarat Iurie Bivol.

Agricultorii sunt cei care produc, și în comparație cu cei care comercializează sau oamenii de afaceri din alte domenii, sunt cei mai afectați, recunoaște și ministrul în exercițiu al Agriculuturii, Vasile Bumacov.
 
”Atunci când se devalorizează valuta națională și cumpără chimicale, tehnică, sigur că ei (agricultorii) trebuie să plătească această diferență. Atunci însă când pe piețele internaționale se ieftinește petrolul, ei nu au niciun beneficiu din asta. Lucrăm cu partenerii internaționali să găsim surse financiare pentru compensații, ajutoare. Lansăm proiecte noi”, potrivit lui Vasile Bumacov.

Astăzi leul a înregistrat cea mai înaltă valoare de la punerea în circulație. Banca Națională a Moldovei a stabilit un curs de schimb pentru moneda europeană unică de 19 lei și 98 de bani, cu 19 bani mai mult decât ieri. Dolarul apreciinddu-se cu 18 bani, fiind cotat la 17 lei și 25 de bani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău