Cu ce probleme se adresează moldovenii la SIS

  • 24 Ianuarie 2020 12:04
Cu ce probleme se adresează moldovenii la SIS

Cele mai frecvente probleme semnalate în petițiile adresate Serviciului de Informații și Securitate de către cetățenii R.Moldova sunt reabilitarea victimelor represiunilor politice, prezentarea informației privind motivele accesării datelor cu caracter personal și a efectuării măsurii speciale de investigații-interceptarea convorbirilor telefonice, potrivit raportului instituției pentru anul 2019.

Potrivit unui comunicat al Serviciului de Informații și Securitate, pe parcursul anului 2019, au fost înregistrate 505 petiții, dintre care 46 au fost transmise în format electronic. Din numărul total, 396 petiții au venit din partea persoanelor fizice, 71- din partea persoanelor juridice, 9 au fost petiții colective și 29 - petiții anonime.

Cele mai frecvente probleme semnalate în petițiile adresate Serviciului de Informații și Securitate de către cetățenii R.Moldova sunt reabilitarea victimelor represiunilor politice, prezentarea informației privind motivele accesării datelor cu caracter personal și a efectuării măsurii speciale de investigații-interceptarea convorbirilor telefonice.

Alte două subiecte formulate în cereri vizează pretinse nereguli din cadrul Armatei Naționale, a instituțiilor penitenciare din Republica Moldova, precum și acțiunile ilegale ale angajaților din sistemul justiției (procurori, judecători, executori judecătorești).

„Cât privește reabilitarea victimelor represiunilor politice, petiționarii au solicitat să li se ofere posibilitatea de a lua cunoștință cu dosarul personal al rudelor supuse represiunilor politice, să le fie eliberate copiile materialelor din aceste dosare și copiile privind sechestrarea averii. De menționat că, de la an la an, datele statistice indică o diminuare a numărului petițiilor pe acest subiect”, se arată în comunicatul instituției.

Pe parcursul anului 2019, conducerea Serviciului de Informații și Securitate a primit în audiență 19 persoane.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău