Cu ce acte pot vota moldovenii

  • 01 Noiembrie 2020 08:02
Cu ce acte pot vota moldovenii

Pe teritoriul Republicii Moldova, cetățenii pot vota la alegerile prezidențiale cu buletinul de identitate, împreună cu fișa de însoțire care confirmă domiciliul sau reședința pe teritoriul secției de votare. De asemenea, pot vota cu buletinul de identitate provizoriu, pe care îl pot solicita de la centrele multifuncționale ale ASP, care activează și în data de 1 noiembrie, transmite IPN.

Centrele multifuncționale ale Agenției Servicii Publice activează în ziua alegerilor conform unui program special, între orele 07.00 și 21.00. Buletinele de identitate provizorii sunt eliberate la solicitarea cetățenilor Republicii Moldova care nu dețin buletin de identitate sau al căror buletin de identitate nu este valabil, inclusiv celor care nu beneficiază de înlesniri la eliberarea acestui document.

Actul provizoriu se eliberează conform principiului teritorial. Și anume, la centrul multifuncțional în a cărui rază de competență teritorială solicitantul are înregistrare la domiciliu sau reședința temporară valabilă. Dacă solicitantul are înregistrare și la domiciliu și reședință temporară valabilă, buletinul de identitate provizoriu se va elibera numai la centrul multifuncțional în a cărui rază de competență teritorială persoana își are reședința temporară valabilă.

Alegătorii pot vota și cu legitimația de serviciu pentru militarii în termen, livretul eliberat de Centrul Serviciului Civil pentru persoanele care satisfac serviciul civil (de alternativă).

În secțiile de votare constituite peste hotarele Republicii Moldova, votul poate fi exercitat cu pașaportul de cetățean al Republicii Moldova, buletinul de identitate al cetățeanului Republicii Moldova, livretul de marinar.

Cetățenii moldoveni cu drept de vot, aflați peste hotare, pot vota la alegerile prezidențiale, chiar dacă au pașaportul expirat. Deși acest lucru nu este prevăzut în Codul Electoral, el se regăsește în Regulamentul cu privire la votarea cetățenilor Republicii Moldova aflați peste hotarele țării.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău