CtEDO afirmă că legislația rusească privind „agenții străini” încalcă drepturile grupurilor desemnate ca atare

  • 14 Iunie 2022 14:36
CtEDO afirmă că legislația rusească privind „agenții străini” încalcă drepturile grupurilor desemnate ca atare

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a decis, marți, că legislația din Rusia privind "agenții străini" a încălcat drepturile grupurilor desemnate ca atare și, prin urmare CtEDO somează Rusia să plătească despăgubiri multora dintre aceste grupuri sau persoane.

Rusia folosește termenul "agenți străini", asociat unei conotații de spionaj în Războiul Rece pentru a eticheta organizațiile și persoanele considerate că se implică în activități politice cu sprijin străin. Agenții străini sunt obligați prin lege să-și eticheteze publicațiile cu un avertisment, să raporteze în mod regulat asupra veniturilor și cheltuielilor lor și să fie supuși unor audituri financiare.

În decizia referitoare la cazul a șaptezeci și trei de grupuri ruse desemnate drept "agenți străini", cea mai înaltă instanță europeană pentru drepturile omului afirmă că legea a încălcat libertatea de întrunire și asociere. Instanța a afirmat că utilizarea "activității politice" ca criteriu pentru desemnarea grupurilor drept "agenți străini" "a produs rezultate incoerente și a generat incertitudine în rândul ONG-urilor care doresc să se angajeze în activități ale societății civile, legate, în special de drepturile omului, protecția mediului sau activități caritabile."

Grupul rus pentru drepturile omului Agora, unul dintre reclamanții în cazul intentat la CtEDO, a salutat decizia drept o "mare victorie". "Instanța a fost pe deplin de acord cu organizațiile reclamante, conform cărora legea privind agenții străini nu este doar imprevizibilă, ci totodată împiedică activitatea legitimă a societății civile", a spus avocatul Agora Kirill Koroteiev, din partea grupului Agora.

Hotărârea vine la o săptămână după ce Camera inferioară a Parlamentului Rusiei a aprobat, inițial, un proiect de lege care înăsprește și mai mult legislația, într-un moment de neîncredere sporită față de Occident, de când Rusia a trimis trupe în Ucraina pe 24 februarie. De asemenea, decizia survine la câteva zile după ce Rusia a adoptat două proiecte de lege care pun capăt jurisdicției Curții Europene a Drepturilor Omului în această țară.

Este încă neclar cum va afecta această nouă legislație punerea în aplicare a hotărârii CtEDO privind "agenții străini". Rusia a adoptat prima lege privind "agenții străini" în 2012. De atunci, aceasta a fost extinsă pentru a include organizații non-profit, instituții de presă și cetățeni ruși individuali, inclusiv jurnaliști și activiști.

Sursa: REUTERS/RADOR

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău