CSM vrea să aibă dreptul la inițiativă legislativă. Cum își argumentează propunerea (Bizlaw)

  • 13 Ianuarie 2020 13:04
CSM vrea să aibă dreptul la inițiativă legislativă. Cum își argumentează propunerea (Bizlaw)

Plenul Consiliului Superior al MagistraturiI (CSM) consideră că Legea Supremă trebuie să fie modificată astfel încât CSM să aibă statutul de subiect cu dreptul de inițiativă legislativă în domeniul justiției, informează Bizlaw.md.

Propunerea se regăsește într-un aviz publicat recent pe pagina web a autorității.

În prezent, potrivit articolului 73 din Constituție, dreptul de inițiativă legislativă aparține deputaților în Parlament, președintelui Republicii Moldova, Guvernului și Adunării Populare a unității teritoriale autonome Găgăuzia.

CSM menționează că, Consiliul este organul de autoadministrare judecătorească, iar potrivit prevederilor statuate în Constituție, puterea legislativă, executivă și cea judecătorească sunt separate și colaborează în exercitarea prerogativelor ce le revin.

”Potrivit principiului separației puterilor, nici una dintre cele trei puteri nu prevalează asupra celeilalte. Celelalte puteri de stat sunt subiecți cu dreptul de inițiativă legislativă, urmând a fi delegat acest drept și puterii judecătorești”, este indicat în document.

Potrivit Plenului CSM, o astfel de prerogativă i-ar oferi posibilitatea să poată interveni prompt și efectiv în soluționarea chestiunilor neclare, discutabile și a problemelor stringente cu care se confruntă sistemul judecătoresc.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
15,52
Câțiva nori
Umiditate:58 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău