CSM anunță blocaj instituțional pentru o perioadă nedeterminată (bizlaw.md)

  • 06 Februarie 2020 10:31
CSM anunță blocaj instituțional pentru o perioadă nedeterminată (bizlaw.md)

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) nu poate fi convocat în ședință din cauza lipsei de cvorum. Astfel, instituția a anunțat că modificările legislative privind componența CSM au provocat un blocaj pentru o perioadă nedeterminată, scrie bizlaw.md

Potrivit noilor reglementări, Consiliul Superior al Magistraturii este constituit din 15 membri, pe când legea anterioară prevedea că în componența Consiliului Superior al Magistraturii sunt 12 membri.

Astfel, în prezent, Consiliului Superior al Magistraturii are doar 9 din 15 membri, și anume, din rândul judecătorilor: Luiza Gafton, Nina Cernat, Anatolie Galben, Dorel Musteață, Petru Moraru și Victor Micu, din rândul profesorilor de drept titular, numiți de Parlamentul Republicii Moldova: Mariana Timotin și din rândul membrilor de drept, Procurorul General al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo și Ministrul Justiției al Republicii Moldova, Fadei Nagacevschi.

Prin urmare, CSM a anunțat că noile modificări operate în Legea privind Consiliul Superior al Magistraturii au condus la imposibilitatea convocării Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, pe o perioadă nedeterminată.

În context, Consiliul Superior al Magistraturii a menționat că, anterior, pentru a evita o asemenea situație, s-a adresat Parlamentului, în data de 21 noiembrie 2019, cu un demers cu privire la desemnarea membrilor din rândul profesorilor de drept titular, pentru suplinirea a două funcții vacante, în corespundere cu art. 3 din Legea nr. 947/1996. Concursul nu a fost, însă, organizat.

Totodată, Consiliul Superior al Magistraturii are un nou președinte interimar. Potrivit modificărilor intrate în vigoare, în cazul vacanței funcției de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, până la alegerea unui nou președinte, interimatul funcției este asigurat de către decanul de vârstă din rândul membrilor judecători. Astfel, din 31 ianuarie, funcția a fost preluată de magistrata Luiza Gafton.

Sursa:bizlaw.md

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău