CSM a pierdut, din nou, la CSJ. Actul administrativ de convocare a Adunării Judecătorilor este just

  • 17 Octombrie 2019 11:56
CSM a pierdut, din nou, la CSJ. Actul administrativ de convocare a Adunării Judecătorilor este just

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins recursul depus de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) prin care s-a solicitat casarea actului judecătoresc și adoptarea unei decizii prin care să fie respinsă chestiunea privind executarea hotărârii din 20 septembrie 2019 a Curții de Apel Chișinău, informează Bizlaw.md.

Potrivit sursei citate, este vorba de încheierea Curții de Apel Chișinău prin care Consiliul Superior al Magistraturii a fost obligat să convoace Adunarea Generală Extraordinară a Judecătorilor. 

În motivarea recursului, CSM a precizat că instanța de apel în regim de urgență a examinat și a adoptat încheierea recurată cu privire la executarea hotărârii din 20 septembrie 2019 a Curții de Apel Chișinău, deși cunoștea că actul judecătoresc vizat în temeiul căruia a fost adoptată încheierea din 24 septembrie 2019 a fost contestat la Curtea Supremă de Justiție. În opinia Consiliului Superior al Magistraturii, la emiterea încheierii din 24 septembrie 2019, instanța de apel a admis lezarea dreptului la un recurs efectiv, drept prevăzut de standartele naționale și internaționale. În concluzie, s-a invocat dezacordul cu încheierea contestată, considerând- o ilegală și neîntemeiată pe motiv că a fost emisă cu încălcarea normelor de drept procedural, or, instanța de apel urma să țină cont de normele de drept naționale, cât și de practica CEDO, în vederea neîngrădirii dreptului privind accesul liber la justiție, fapt ce în prezenta speță nu se atestă.

În motivarea CSJ, se spune că din conținutul recursului depus rezultă că recurentul nu este de acord cu încheierea din 24 septembrie 2019 a Curții de Apel Chișinău, prin care a fost adoptat actul administrativ individual favorabil.

La fel, s-a constatat că pentru a se pronunța astfel, instanța de apel a reținut că prin hotărârea din 20 septembrie 2019 a Curții de Apel Chișinău a fost admisă integral acțiunea depusă de grupul de judecători inițiată în prezentul litigiu, fiind obligat Consiliul Superior al Magistraturii să emită actul administrativ individual favorabil privind convocarea Adunării generale a judecătorilor excepțională, însă în ședința Plenului Consiliului Superior al Magistraturii din 24 septembrie 2019 nu a fost adoptat actul administrativ individual favorabil, astfel hotărârea nu a fost executată. 

Completul specializat pentru examinarea acțiunilor în contencios administrativ al Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ al Curții Supreme de Justiție consideră că concluzia instanței de apel despre necesitatea aplicării măsurii de executare a hotărârii – emiterea actului administrativ individual de către instanța de judecată, este justă. 

La fel, CSJ a precizat că se resping argumentele Consiliul Superior al Magistraturii precum că Curtea de Apel Chișinău contrar art. 251 Cod administrativ, în regim de urgență a examinat și a adoptat încheierea recurată cu privire la executarea hotărârii din 20 septembrie 2019 a Curții de Apel Chișinău, deși cunoștea că actul judecătoresc vizat în temeiul căruia a fost adoptată încheierea din 24 septembrie 2019 a fost contestat la Curtea Supremă de Justiție. Or, cadrul legal pertinent speței impune termene proxime pentru procedura administrativă ce urma a fi efectuată de către Consiliul Superior al Magistraturii și, în context, tergiversarea, amânarea sau alte procedee care ar fi îndepărtat aplicarea măsurii de executare a hotărârii – emiterea actului administrativ individual de către instanța de judecată, ar fi dus la pierderea sensului solicitării (cererii) înaintate de către reclamanți prin prisma art. 249 alin. (3) Cod administrativ față de Curtea de Apel Chișinău. 

Neîntemeiate sunt și argumentele recursului precum că adoptarea de către Curtea de Apel Chișinău a încheierii din 24 septembrie 2019 contravine principiilor de executare a hotărârilor stabilite de Codul administrativ, instanța de apel atribuindu-și competențele stabilite prin lege autorității publice, la caz a Consiliului Superior al Magistraturii. Or, art. 255 alin. (1) Cod administrativ denotă contrariul, și anume dacă o persoană juridică de drept public nu își îndeplinește obligația de emitere a unui act administrativ individual în termen de 15 zile, instanța de apel poate emite ea însăși, în cazuri adecvate, actul administrativ. În speță, s-a constatat că în ședința Plenului Consiliului Superior al Magistraturii din 24 septembrie 2019 nu a fost adoptat actul administrativ individual privind convocarea adunării generale a judecătorilor excepțională, astfel hotărârea nu a fost executată, motiv pentru care instanța de apel corect și întemeiat având la bază cererea creditorilor executării, prin prisma art. 249 alin. (3) Cod administrativ a inițiat executarea hotărârii din 20 septembrie 2019 a Curții de Apel Chișinău, determinând acest termen limită, drept dată a convocării și desfășurării Adunării generale a judecătorilor excepționale. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău