CSM a anulat concursul pentru numirea unui judecător la Curtea Constituțională

  • 15 Iunie 2021 13:33
CSM a anulat concursul pentru numirea unui judecător la Curtea Constituțională

Întrunit astăzi în ședință Consiliul Superior al Magistraturii a anulat concursul pentru numirea unui judecător la Curtea Constituțională, din cauza că niciun candidat nu a întrunit numărul necesar de voturi.

De asemenea CSM a decis convocarea ședinței extraordinare a Adunării Generale a Judecătorilor la 1 octombrie. 

Funcția de judecător la Curtea Constituțională a devenit vacantă după decesul lui Eduard Ababii în luna ianuarie. CSM a anunțat concursul în luna martie, dar a amânat desfășurarea acestuia în câteva rânduri. Membrii CSM au decis desfășurarea probei video la doar câteva zile după ce Curtea Constituțională a anulat numirea a patru membri.

La concurs s-au înscris 16 candidați. Membrii CSM au decis în unanimitate, chiar în debutul discuțiilor, excluderea deputatului socialist Vasile Bolea din cursă pe motiv că acesta nu ar întruni toate criteriile de eligibilitate și nu ar corespunde rigorilor, în pofida faptului că Vasile Bolea a cerut amânarea concursului. Președintele interimar al CSM, Dorel Musteață.

Vasile Bolea a declarat pentru Radio Chișinău că este într-o ședință și nu poate comenta decizia CSM.

Ulterior CSM a audiat toți candidații însă niciunul nu a întrunit numărul necesar de voturi, astfel fiind decisă anularea concursului și organizarea altuia.

Printre cei 15 candidați s-au regăsit și doi foști miniștri ai Justiției - Ion Păduraru și Victoria Iftodi, foști membri ai CSM, avocați, judecători, profesori universitari.

Amintim că din componența Înaltei Curți, câte doi membri sunt desemnați de CSM, Guvern și Parlament.

În cadrul aceleiași ședințe CSM a decis astăzi convocarea ședinței extraordinare a Adunării Generale a Judecătorilor la 1 octombrie în cadrul căreia urmează să aleagă șase membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, dar și membri în colegiul altor organe specializate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri România-Actualități
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău