CSJ va avea competențe mai restrânse și nu va acționa ca o a doua instanță de apel

  • 28 Iunie 2023 11:17
CSJ va avea competențe mai restrânse și nu va acționa ca o a doua instanță de apel

Curtea Supremă de Justiție va avea competențe mai restrânse și nu va acționa ca o a doua instanță de apel, cum este în prezent. Prevederile se conțin într-un proiect de lege avizat miercuri de Guvern, transmite IPN.

Potrivit Ministerului Justiției, restrângerea competențelor va avea drept efect reducerea numărului hotărârilor emise de CSJ, accentul fiind pus pe ordonarea modului de interpretare și aplicare a legii în sistemul de justiție. De asemenea, va fi debirocratizată procedura de examinare a dosarelor.

Potrivit ministrei Veronica Mihailov-Moraru, prezentul proiect are drept scop crearea fundamentului necesar pentru transformarea CSJ într-o instanță de casație, rolul de bază al căreia va consta în uniformizarea practicii judiciare.

Finalitățile urmărite de promovarea prezentului proiect de lege sunt sporirea calității actului de justiție, dar și revizuirea competențelor CSJ și transformarea acesteia într-o instanță de casație care ar asigura uniformizarea calitativă a practicii judiciare. De asemenea, se urmărește modificarea temeiurilor de declarare a recursului în procedura penală, civilă și administrativă, dar și modificarea criteriilor de apreciere a admisibilității cererilor de recurs.

Proiectul de lege urmează să fie examinat și aprobat de deputați în Parlament.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:1,54 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău