CSJ a sesizat Curtea Constituțională privind „sporurile salariale inegale între judecători și alți demnitari publici”

  • 01 Octombrie 2018 17:50
CSJ a sesizat Curtea Constituțională privind „sporurile salariale inegale între judecători și alți demnitari publici”

Curtea Constituțională a Republicii Moldova (CCM) va examina o sesizare depusă de Curtea Supremă de Justiție (CSJ) și va stabili conformitatea cu Legea Supremă pretinsa lipsire de unele sporuri salariale a judecătorilor, anunță un comunicat al instituției.

Sesizarea este semnată de președintele CSJ, Ion Druță, iar ședința CCM privind examinarea acestui subiect va avea loc mâine.

Potrivit comunicatului, CSJ susține că judecătorii, comparativ cu cele peste 90 de alte funcții de demnitate publică,  sunt lipsiți de câțiva ani de sporuri la salariu pentru grad de calificare, pentru păstrarea secretului de stat, pentru vechimea în muncă și pentru deținerea gradului științific.  

În argumentare, autorul mai susține susține că această inegalitate își are originile în îndeplinirea incorectă de către Parlament a Hotărârii CCM din 2013 privind salarizarea funcționarilor publici, care a stabilit că:  „Salarizarea diferită pentru exercitarea unor atribuții identice sau similare după complexitate între autorități poziționate pe aceeași scară în ierarhia instituțională a puterilor în stat urmează a fi calificată ca un tratament discriminatoriu. Or, tratarea unei persoane sau a unui grup de persoane într-o manieră mai puțin favorabilă decât tratarea altei persoane într-o situație comparabilă constituie discriminare.”

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău