CSJ a pus punct în dosarul privind acordarea azilului politic lui Mikola Ceaus (Anticoruptie)

  • 27 August 2021 10:43
CSJ a pus punct în dosarul privind acordarea azilului politic lui Mikola Ceaus (Anticoruptie)

Magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) au respins recursul înaintat de Mikolai Ceaus de a suspenda actul emis de fostul președinte Igor Dodon prin care i s-a refuzat azilul politic. Judecătorul ucrainean Nicolai Ceaus acționase în judecată Președinția Republicii Moldova pentru că îi refuzase cererea de acordare a azilului politic pe teritoriul Republicii Moldova, informează Anticoruptie.md.

„Se menține decizia din 28 octombrie 2020 a Curții de Apel Chișinău, în cauza de contencios administrativ, la cererea de chemare în judecată înaintată de Nicolai Ceaus împotriva Președinției Republicii Moldova, Aparatului Președintelui Republicii Moldova, cu privire la anularea actului administrativ defavorabil și obligarea emiterii actului administrativ individual favorabil”, se menționează în decizia Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ al CSJ, potrivit sursei citate.

Pe 25 octombrie 2017, Nicolai Ceaus a depus cerere de chemare în judecată împotriva Președintelui Republicii Moldova și Aparatului Președintelui Republicii Moldova cu privire la constatarea ilegalității refuzului cu privire la azilul politic.

Avocatul Iulian Balan a contestat decizia la Curtea de Apel Chișinău. Pe 28 octombrie 2020, magistrații acestei curți au respins cererea lui Balan și clientului său, Ceaus, calificând-o  neîntemeiată.

Fostul consilier al șefului statului pe probleme juridice, Maxim Lebedinschi, preciza atunci că acest pas ar avea doar scopul de tărăgănare a procedurii de eventuală extrădare la Kiev a cetățeanului ucrainean.

La 9 august 2016, Ceaus a fost prins luând mită în valoare de 150.000 de dolari. Banii au fost găsiți în două borcane. Ceaus a îngropat un borcan cu dolari în curtea casei sale. La 9 august 2016, el a fost condamnat pentru luare de mită.

Pe 1 martie 2017, Ceaus a fost reținut în Moldova, acolo unde a cerut azil politic. Pe 15 martie 2021, a devenit cunoscut faptul că autoritățile moldovenești au refuzat să îi acorde azil politic. Pe 3 aprilie 2021, Ceaus a fost răpit la Chișinău. Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova a identificat unii dintre organizatorii răpirii lui Ceaus și a reținut un suspect.

La 23 iulie, procurorul general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, a anunțat finalizarea anchetei privind dispariția fostului judecător ucrainean Mikola Ceaus. Potrivit Procuraturii, oficiali ai guvernului ucrainean au fost implicați în răpirea lui Ceaus.

Pe 30 iulie, Ceaus a fost găsit în satul Mazurovka, regiunea Vinița. El a fost reținut de angajații SBU și pus sub învinuire pentru luare de mită.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău