CSE: Moldovagaz va procura de la Energocom până la 100 de milioane de metri cubi de gaz

  • 17 Decembrie 2022 09:15
CSE: Moldovagaz va procura de la Energocom până la 100 de milioane de metri cubi de gaz

SA „Moldovagaz” va procura de la SA „Energocom” până la 100 de milioane de metri cubi de gaze naturale, pentru a asigura cu resurse energetice Republica Moldova în contextul reducerii volumului de gaze naturale furnizat de către compania rusească „Gazprom”. Decizia în acest sens a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale în cadrul unei ședințe desfășurată ieri, 16 decembrie, transmite IPN.

Potrivit documentului, Energocom este obligat să încheie cu Moldovagaz un contract individual de tip EFET, în urma cererii depuse de furnizorul de gaze naturale, fără a fi necesară aprobarea consiliului și/sau a adunării generale a acționarilor. Gazele naturale vor fi vândute la un preț preliminar de 1108,61 de dolari pentru 1000 metri cubi. Prețul de vânzare nu va include o marjă de profit pentru Energocom.

Volumul și prețul final al gazelor naturale vor fi precizate până la data de 10 ianuarie 2023, prin actul de predare-preluare a gazelor naturale, semnat între Moldovagaz și Energocom, și calculul costurilor suportate, prezentat de Energocom. Achitarea gazelor livrate se va efectua până la data de 20 ianuarie 2023. În cazul în care Moldovagaz nu stinge în termen și integral datoria aferentă prețului, iar întârzierea continuă mai mult de cinci zile bancare, Energocom va notifica imediat Guvernul, se menționează în hotărâre.

În condițiile unor modificări substanțiale ale prețurilor la resursele energetice, în special la gazele naturale, cu impact major asupra costurilor suportate de operatori, CSE a obligat Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică să efectueze ajustarea extraordinară, în termen de trei zile lucrătoare, a prețului pentru energia electrică produsă și tariful pentru energia termică livrată consumatorilor de către întreprinderile din sectorul termoenergetic, cu excepția SA „Termoelectrica”, în baza componentelor incluse în prețul și tariful în vigoare, aplicând prețul actual de achiziție a combustibilului primar.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău