CSE a adoptat mai multe decizii care pun în aplicare sancțiunile internaționale în Republica Moldova

  • 01 Noiembrie 2022 11:08
CSE a adoptat mai multe decizii care pun în aplicare sancțiunile internaționale în Republica Moldova

CSE a adoptat luni, 31 octombrie, mai multe decizii care pun în aplicare sancțiunile internaționale în Republica Moldova. Este vorba despre subiectul sancțiunilor impuse de Statele Unite față de mai multe persoane și entități implicate în acțiuni de corupție, inclusiv a oligarhilor Vlad Plahotniuc și Ilan Șor.

Astfel, cu referire la persoanele fizice și juridice incluse în lista cu sancțiuni, precum și cu referire la alte persoane în privința cărora există suspiciuni că sunt asociate persoanelor supuse sancțiunilor (dispoziția explicând cine vor cădea sub incidența noțiunii de persoane suspectate de asemenea legături, precum și modalitatea de evidență a acestora), tranzacțiile cărora nu vor corespunde activității zilnice a acestora și vor trezi dubii rezonabile cu privire la scopul real urmărit, ca prim pas, li se vor aplica măsuri de precauție sporită – solicitarea informației suplimentare despre client, despre sursa bunurilor, monitorizarea sporită a relației de afaceri etc.

Dacă, urmare a aplicării acestor măsuri de precauție, entitățile raportoare vizate (băncile, avocații, notarii etc.) vor stabili în continuare suspiciuni pertinente cu privire la faptul că tranzacțiile examinate urmăresc eludarea sancțiunilor internaționale, atunci acestea se vor abține de la executarea activităților și tranzacțiilor respective cu bunuri, inclusiv mijloace financiare, pentru un termen de până la 5 zile lucrătoare, se arată în documentul aprobat de CSE.

Alături de Ilan Șor și Vlad Plahontiuc, în lista sancțiunilor impuse de SUA se regăsesc mai mulți cetățeni ai Federației Ruse care au acționat în vederea influențării alegerilor din Republica Moldova și menținerii țării în sfera de influență a Moscovei. Printre cetățenii ruși supuși sancțiunilor sunt Igor Chayka, Iurii Gudilin, Olga Grak, Leonid Gonin, ultimii activând în calitate de consilieri ai fostului președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon.

La rândul său, Agenția Servicii Publice și alte instituții învestite cu drept de înregistrare a bunurilor și drepturilor, inclusiv asupra cotelor părți în capitalul social al persoanelor juridice, se vor abține de la executarea oricăror activități care ar facilita transferul și/sau convertirea acestora pentru persoanele vizate, susține ministrul Justiției Sergiu Litvinenco.

Toate aceste entități vor raporta Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor despre acțiunile întreprinse pe marginea acestor tranzacții, iar Serviciul va avea la îndemână posibilitatea de a emite decizii de sistare a executării activităților și tranzacțiilor cu bunuri, inclusiv mijloace financiare, pe un termen de 30 de zile.

Dispoziția emisă luni, 31 octombrie mai conține prevederi și cu privire la modalitatea de cooperare dintre diversele autorități ale statului în vederea implementării eficiente a acestor prevederi, precum și cu referire la eventualele consecințe de ordin juridic în cazul nerespectării acestora. Sancțiunile pot atinge cuantumuri substanțiale ce ar trebui, în perspectivă, să aibă un efect descurajator pentru orice subiect obligat de lege să implementeze măsurile dispuse de către CSE, menționează ministrul.

Pe 26 octombrie, autoritățile americane au anunțat că Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, precum și partidul condus de acesta, alături de un grup de persoane din Federația Rusă, au fost incluse pe Lista Magnitsky.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
1,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:4,63 m/s
Mon
5
Tue
5
Wed
5
Thu
3
Fri
4
Arhivă Radio Chișinău