Crucea de la Nisporeni își va păstra denumirea de la inaugurare
-
07 Iunie 2013 09:28
Crucea de la Nisporeni va rămâne a Mântuirii Neamului Românesc, așa cum a fost numită la inaugurare, a anunțat astăzi, 6 iunie, în cadrul unei conferințe de presă, Preasfințitul Petru, Episcop de Ungheni și Nisporeni.
Decizia Mitropoliei Moldovei, în a cărei gesiune a ajuns monumentul, de a-i schimba numele în ”Crucea Mântuirii Neamurilor”, a stârnit reacții de nemulțumire din partea unor donatori.
Episcopul Petru de Nisporeni și Ungheni, a declarat că motivul principal pentru care s-a luat în discuție, redenumirea monumentului a fost pentru a atrage cât mai mulți credincioși, indiferent de ce etnie sunt.
Întreținerea crucii costă lunar între trei și cinci mii de lei, spune Veaceslav Țibuleac, unul dintre promotorii proiectului. El susține că a decis împreună cu unul dintre donatorii principali să predea monumentul în gestiunea Mitropoliei Moldovei, care a preluat și ștafeta edificării complexului monastic „Ștefan cel Mare și Sfânt”.
Veceaslav Țâbuleac afirmă că a făcut mai multe apeluri verbale și către Mitropolia Basarabiei cu solicitarea să ofere susținere finanicară pentru întreținerea monumentului dar nu a primit niciun răspuns.
Pe de altă parte, această decizie a stârnit nemulțumirea unui grup de donatori. Aceștia susțin că nu au fost consultați, la fel ca și mii de alți contribuabili, atunci când s-a luat decizia ca monumentul să fie predat Mitropoliei Moldovei, subordonată Patriarhiei Ruse. Doru Dendiu, jurnalist:
Crucea Mântuirii Neamului Românesc a fost inaugurată la 28 august 2011 și reprezintă primul monument din Republica Moldova dedicat unității tuturor românilor. Ridicată pe cel mai înalt punct din apropierea Nisporenilor, crucea, care are o înălțime de 35 de metri și este iluminată noaptea pe bază de leduri, a fost realizată după modelul crucii de la Putna. Valoarea proiectului este de circa 2 milioane de lei, bani adunați din donații.
Relatarea Inei Guțu: