Croația a primit undă verde pentru aderarea la Spațiul Schengen

  • 23 Octombrie 2019 15:25
Croația a primit undă verde pentru aderarea la Spațiul Schengen

Comisia Europeană a dat Croației "undă verde" pentru aderarea la Spațiul Schengen. Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a făcut apel la toate statele membre să primească Croația în acest spațiu cu liberă circulație.

"În baza rezultatelor procesului de evaluare început în 2016, Comisia Europeană consideră că în Croația s-au luat măsurile necesare și sunt îndeplinite standardele pentru a putea aplica regulamentul Schengen" – a publicat Comisia Europeană, adăugând că "în continuare, Croația va trebui să aplice toate criteriile, în special la frontiera externă a UE".

"Felicit Croația pentru perseverență și eforturile depuse pentru a îndeplini toate criteriile de aderare la Spațiul Schengen. Doar dacă suntem uniți putem asigura un Spațiu Schengen puternic. Împărtășirea valorilor Schengen trebuie să fie obiectivul nostru comun și acesta este motivul pentru care fac apel la toate statele membre să întreprindă pașii necesari astfel încât Croația să devină membru cu drepturi depline al Spațiului Schengen" – a declarat Junker.

Comisarul european pentru afaceri interne, Dimitris Avramopoulos, a subliniat că puterea Spațiului Schengen depinde de mărimea teritoriului pe care se aplică. "Acum când Croația a luat toate măsurile pentru a îndeplini condițiile necesare trebuie să-i recunoaștem meritele. Când va deveni stat cu drepturi depline va contribui la o mai bună apărare a frontierelor UE" – a declarat Avramopoulos.

Încă din 2011, Comisia Europeană a dat undă verde ca Bulgaria și România să fie primite în Spațiul Schengen, dar până acum nu au întrunit acordul tuturor statelor membre. Intrarea efectivă în Spațiul Schengen depinde și de o decizie politică a statelor membre.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:0,51 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău