Crizele politice și corupția macină economia Republicii Moldova
-
12 Noiembrie 2013 15:09
Forumul oamenilor de afaceri organizat de Confederația Națională a Patronatelor a adunat câteva sute de reprezentanți ai companiilor din Republica Moldova.
Crizele politice îndelungate, corupția, dar și impozitele și taxele prea mari sunt problemele cele mai grave de care se ciocnește mediul de afaceri din Republica Moldova, consideră Confederația Națională a Patronatelor, care a organizat, marți, 12 noiembrie, un forum al oamenilor de afaceri. Guvernul recunoaște existența acestor probleme și afirmă că depune eforturi considerabile pentru a le înlătura.
Forumul oamenilor de afaceri organizat de Confederația Națională a Patronatelor a adunat câteva sute de reprezentanți ai companiilor din Republica Moldova. Președintele Confederației, Leonid Cerescu, a menționat că mediul de afaceri se confruntă cu o serie de probleme, printre care instabilitatea politică, corupția, taxele prea mari.
Prezent la eveniment, premierul Iurie Leancă a recunoscut exisetnța acestor probleme, dar a menționat că guvernul întreprinde măsurile necesare pentru a le înlătura și a îndemnat și oamenii de afaceri să participe la acțiunile guvernului îndreptate, în special, spre eradicarea corupției.
Republica Moldova urmează să parafeze în curând acordul de liber schimb cu Uniunea Europeană, dar aspectul cel mai important ține de punerea în aplicare a acestui document și o contribuție importantă în acest sens o are mediul de afaceri, care trebuie să se ralieze la standaredele europene pentru a avea acces pe piața comunitară, a declarat reprezentantul patronatelor din Olanda, Jean-Marie-Standaert, prezent la forum.
În cadrul reniunii de astăzi, Patronatele au adoptat o rezoluție în care cer crearea unor condiții mai bune pentru mediul de afaceri , inclusiv prin diminuarea numărului autorităților cu funcții de inspecție și control, eficientizarea negocirilor dintre guvern și patronate, etc. De asemenea, a fost discutat și proiectului unui memorandum de colaborare între guvern și patronate în care se propune depolitizarea și responsabilizarea instituțiilor guvernamentale, eradicarea fenomenului corupției, etc.