Criza ucraineană: „Risc crescut de încălcări ale drepturilor omului'', avertizează ONU

  • 22 Februarie 2022 17:25
Criza ucraineană: „Risc crescut de încălcări ale drepturilor omului'', avertizează ONU

Orice escaladare militară semnificativă în Ucraina, după decizia Rusiei de a recunoaște independența republicilor separatiste Donețk și Lugansk, "creează un risc crescut de încălcări ale drepturilor omului", a atenționat marți Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, informează AFP.

Într-un scurt comunicat, Michelle Bachelet s-a declarat "profund îngrijorată" de acest risc, precum și de cel de a vedea atingeri la adresa dreptului umanitar internațional, transmite Agerpres.

"Fac apel la toate părțile (implicate) să pună capăt ostilităților și să deschidă calea dialogului în loc de mai multă violență", a scris Bachelet.

Potrivit Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, prioritatea este de a evita escaladarea, victimele civile, strămutările și distrugerea de infrastructuri civile.

"Continuăm să urmărim situația îndeaproape, de la instalațiile noastre de pe ambele părți ale liniei de contact în estul țării", a adăugat Michelle Bachelet.

Rusia a desfășurat de mai multe săptămâni circa 150.000 de soldați la frontiera cu Ucraina, alimentând temeri privind o invazie de amploare pe teritoriul vecinului său pro-occidental. Luni seara, președintele rus Vladimir Putin a recunoscut independența celor două republici separatiste din estul Ucrainei, provocând puternice reacții de condamnare din partea comunității internaționale.

Într-un lung discurs televizat adresat poporului rus, în timpul căruia a lăsat să se vadă reacții de furie, Putin i-a cerut Ucrainei să înceteze imediat "operațiunile sale militare" împotriva separatiștilor, cu riscul de a trebui să-și asume "responsabilitatea pentru continuarea vărsării de sânge".

Conflictul din estul Ucrainei a făcut peste 14.000 de morți de la declanșarea lui în 2014, după anexarea Peninsulei Crimeea de către Moscova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău