Criza PETROLULUI. A pierdut 7 miliarde de dolari într-un an

  • 28 Mai 2015 10:35
Criza PETROLULUI. A pierdut 7 miliarde de dolari într-un an

După ce piețele globale și mai ales economia rusă au resimțit din plin șocul prăbușirii pieței petrolului a venit rândul oligarhilor ruși să ofteze adânc când își aruncă privirile pe extrasele de cont.

Recensamantul 2014 intocmit de Wealth-X si UBS Billionaires arata ca averile celor 114 miliardari rusi au avut de suferit de pe urma crizei petrolului si a investitiilor acestora in sectoare colaterale industriei petroliere, dezvaluie postul CNBC, citat de business24.ro.

Usmanov, lovitura fulgeratoare

Dezechilibrului fulgerator din piata de energiei i s-au adaugat si sanctiunile economice dictate de Occident dupa anexarea Crimeii, prabusirea rublei si inflatia galopanta din Rusia.

Liderii topului miliardarilor din Rusia au inregistrat si pierderile cele mai mari.

Astfel, Alisher Usmanov, cel mai bogat om din tara si actionarul majoritar al companiei miniere Metalloinvest a fost unul dintre marii perdanti pe aceasta conjunctura nefavorabila, sustine Max Schneider, director Wealth-X.

"Usmanov a pierdut nu mai putin de 4,5 miliarde de dolari intre martie si decembrie 2014. Aceasta suma reprezinta aproape un sfert din averea sa", spune Schneider.

Alta victima importanta a caderii inregistrate de preturile materiilor prime este Mihail Friedman, presedinte Alfa Group, cu pierderi de 2,7 miliarde, aproximativ 18% din avere.

Avere injumatatita

"In orice caz, omul care a suferit cel mai mult in 2014 a fost Leonid Mikelson, presedinte si director al firmei de gaze Novatek, cu pierderi de peste 7 miliarde de dolari. Insumeaza 40% din averea sa", explica Schneider.

Alte victime notabile carora li s-au subtiat averile in doar cateva luni au fost: Vladimir Lisin, presedinte al Novolipetsk Steel, Andrei Melnicenko si Serghei Galitski, proprietar al lantului de magazine alimentare Magno.

La randul lor, German Khan, direct al companiei petroliere TNK si Mihail Prokorov, proprietarul fondului de investitii Onexim Group au raportat pierderi apreciabile.

Fenomen global

Nu doar miliardarii rusi sufera de pe urma prabusirii pretului petrolului. La nivel global se intalnesc multe averi mari care s-au redus brusc incepand cu vara lui 2014, dupa cum remarca analistii Wealth-X.

In decembrie 2014, directorul companiei americane Continental Resources, Harold Hamm, a declarat in timpul procesului de divort ca prabusirea pretului petrolului i-a diminuat averea cu aproximativ 10 miliarde de dolari.

Piata s-a echilibrat in ultima perioada pana la pretul de referinta de 64 de dolari pentru barilul de petrol Brent si 59 de dolari pentru petrolul US crude.

Cu toate acestea, pretul este considerabil mai mic fata de media de 95-110 dolari inregistrata in primul semestru al anului trecut. Iar daca fenomenul va persista, miliardarii rusi ar putea saraci si mai mult.

"O perioada prelungita de preturi scazute la petrol inseamna o contractie considerabila in economia Rusiei, afectand industrii si sectoare intregi.

Pentru miliardarii Rusiei acest lucru se traduce prin ape tulburi in viitor", mai spune directorul Wealth-X.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău