Criza migranților: Polonia și Belarus au interzis accesul la frontieră pentru ONU

  • 21 Decembrie 2021 14:19
Criza migranților: Polonia și Belarus au interzis accesul la frontieră pentru ONU

Organizația Națiunilor Unite (ONU) a anunțat marți că Polonia și Republica Belarus i-au refuzat accesul la frontiera dintre cele două țări, unde organizația intenționa să ancheteze asupra crizei migrației, informează AFP, potrivit Agerpres.

În cadrul unui briefing de presă obișnuit pentru agențiile umanitare, o purtătoare de cuvânt a Înaltului Comisariat al Organizației Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului, Liz Throssell, a explicat că una dintre echipele lor a putut ajunge în Polonia, însă "fără a primi autorizația de a accede la zona de frontieră", în timp ce Belarus a blocat accesul pe întreg teritoriul său.

"Le cerem autorităților celor două țări să autorizeze accesul în zonele de frontieră pentru reprezentanții umanitari și apărătorii drepturilor omului, pentru jurnaliști, avocați, precum și pentru reprezentanți ai societății civile", a adăugat ea.

Înaltul Comisariat a mai îndemnat Belarus și Polonia "să remedieze de urgență situația disperată în care se află migranții și refugiații la frontierele" între cele două țări.

O echipă a Înaltului Comisariat a întreprins o vizită în Polonia în perioada 29 noiembrie-3 decembrie.

Uniunea Europeană l-a acuzat pe liderul belarus Aleksandr Lukașenko de orchestrarea unei creșteri masive a sosirilor de migranți la frontiera dintre Belarus, pe de o parte, și Polonia, Lituania și Letonia, pe de altă parte. Această creștere a avut loc în urma adoptării de către Bruxelles a unor sancțiuni împotriva Belarusului după abuzurile contra drepturilor omului și alegerile prezidențiale din august anul trecut, contestate vehement de opoziția belarusă și de Occident.

La începutul lunii septembrie, Polonia a impus, pentru trei luni, starea de urgență pe o lățime de 3 kilometri față de granița cu Belarus; accesul jurnaliștilor și reprezentanților organizațiilor umanitare nu a fost autorizat, ceea ce a atras un val de critici.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:0 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău