Criza din Transnistria: Evgheni Șevciuk a acceptat solicitarea Băncii centrale

  • 29 Martie 2016 17:00
Criza din Transnistria: Evgheni Șevciuk a acceptat solicitarea Băncii centrale

Situația complicată de pe piața valutară din Transnistria l-a obligat pe liderul de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, să accepte solicitarea Băncii centrale din regiune de a-i obliga pe exportatori să vândă autorităților o parte din valuta încasată.

Potrivit agenției "INFOTAG", Șevciuk a convocat ieri o ședință cu responsabilii pentru sectorul economic din Executivul regional de la Tiraspol, unde s-a recunoscut că situația socio-economică din Transnistria este dificilă. Veniturile bugetului regional sunt cu 13,5% mai mici decât în perioada similară a anului 2015, iar comerțul extern, conform datelor preliminare, s-a redus cu 27%.

La finalul ședinței, Evgheni Șevciuk a semnat o dispoziție care îi obligă pe exportatori să vândă 7% din valuta obținută, menționează sursa citată. Ordinul va intra în vigoare săptămâna viitoare.

Potrivit INFOTAG", în condiții unui deficit de valută, Banca regională a propus deprecierea cu 10% a rublei transnistrene, dar Legislativul și Executivul local s-au opus. Astfel, Banca a fost obligată să mențină administrativ cursul care nu a fost schimbat din 2012.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:5,66 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău