Criza de securitate din Ucraina ne va duce ori la bal, ori la spital / Opinii

  • 01 Martie 2022 07:58
Criza de securitate din Ucraina ne va duce ori la bal, ori la spital / Opinii

O eventuală înfrângere a Rusiei în acest război va deschide oportunități nesperate pentru Republica Moldova de soluționare a conflictului transnistrean. O spune comentatorul politic de la București, Sorin Ioniță. Potrivit expertului român, dacă Ucraina va rezista invaziei rusești, acest lucru ar putea duce, ulterior, la retragerea trupelor ruse și de pe teritoriul Republicii Moldova. În același timp, experții de la Chișinău spun că probabilitatea ca șeful diplomației europene, Josep Borell, să discute la Chișinău eventuale cereri de aderare la UE este redusă, notează IPN.

Miercuri, 2 martie într-o vizită oficială în Republica Moldova este așteptat șeful diplomației europene, Josep Borell. Înaltul demnitar vine la Chișinău în contextul crizei de securitate din regiune. Expertul IDIS Viitorul, Igor Munteanu, spune că este puțin probabil ca pe agenda discuțiilor să se regăsească subiectul unei eventuale aderări a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

„Josep Borell este solul care trebuie să înțeleagă care sunt necesitățile de asistență pentru Republica Moldova. Nu în mod necesar, o solicitare de aderare din partea Republicii Moldova, așa cum a venit din partea Kievului, ar fi prioritatea vizitei. În condiții de război nu se discută aderarea. Niciodată, în format de război, nu s-au discutat solicitări de aderare la UE. Prioritatea numărul 1 a unui sol de un asemenea calibru este să înțeleagă cum ar putea fi, în mod mai eficient, utilizați banii și asistența europeană pentru a crește capacitatea de reziliență a Republicii Moldova”, a spus expertul IDIS Viitorul, Igor Munteanu, în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV Chișinău.

În același timp, Sorin Ioniță, președintele Expert Forum de la București, spune că un eventual eșec al Moscovei în acest război va reprezenta o oportunitate unică pentru Republica Moldova de a obține consens extern pentru soluționarea conflictului transnistrean.

„S-a intrat într-o zonă în care vom merge ori la bal, ori la spital cu această criză din Ucraina. Moldova are datoria să se pregătească să exploateze oportunitățile care apar. Asta înseamnă că dacă Ucraina rezistă, dacă va fi un eșec strategic pentru Kremlin, e posibil să se deblocheze situația Transnistriei și să apară oportunități care n-au mai fost în ultimii 30 de ani. Ucrainenii nu vor mai dori să tolereze așa ceva în coasta lor, când se vor mai liniști apele. Vor insista să plece militarii ruși, să-și ia tot ce au acolo, armamentul vechi, sovietic”, a spus Sorin Ioniță.

Ieri, liderul de la Kiev, Volodymyr Zelensky, a semnat cererea de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană. Președintele Zelensky a cerut Uniunii Europene să permită aderarea țării sale la blocul comunitar printr-o procedură specială.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:1,03 m/s
Fri
13
Sat
15
Sun
13
Mon
13
Tue
13
Arhivă Radio Chișinău