Rusia aruncă pe ONU responsabilitatea rezolvării crizei cerealelor. Condiția pusă de Moscova pentru deblocarea exporturilor din Ucraina

  • 20 Iulie 19:36
Rusia aruncă pe ONU responsabilitatea rezolvării crizei cerealelor. Condiția pusă de Moscova pentru deblocarea exporturilor din Ucraina

Șeful diplomației ruse Serghei Lavrov a spus miercuri că a insistat pe lângă ONU să obțină un acord care să faciliteze exporturile agricole ale Rusiei, afectate de sancțiunile occidentale, în schimbul trecerii cerealelor ucrainene blocate, în timp ce președintele turc Recep Tayyip Erdogan și-a exprimat speranța că "în această săptămână" se va ajunge la o înțelegere între Rusia și Ucraina în privința exporturilor de cereale ucrainene, relatează AFP, citat de AGERPRES.

"Am transmis ieri (marți - n.r.) un semnal secretarului general (al ONU) spunându-i: Poftiți, este inițiativa dvs, haideți să luăm o decizie în privința ucrainenilor, apoi în privința rușilor", a afirmat Lavrov într-un interviu pentru agenția de presă rusă RIA Novosti.

El a afirmat că Ucraina a refuzat să includă un punct în legătură cu cerealele ruse în negocierile derulate săptămâna trecută la Istanbul cu medierea ONU și a Turciei.

"Ne-am înțeles asupra principiilor de bază care să permită exporturile de cereale ucrainene, însă când delegația noastră a cerut să se adauge o a doua parte (privind producția rusă - n.r.), ucrainenii au refuzat categoric. Delegația ONU a păstrat tăcerea, în mod rușinos", a adăugat Lavrov.

Marți, în vizită la Teheran, președintele rus Vladimir Putin a cerut ca restricțiile occidentale care afectează cerealele ruse să fie ridicate pentru a permite un acord asupra exporturilor ucrainene.

Importanta producție agricolă ucraineană este în mare parte blocată în porturile țării de la declanșarea ofensivei rusă, din cauza luptelor, existând temerea că ar putea izbucni o criză alimentară mondială.

Exporturile ruse de cereale și de îngrășăminte sunt la rândul lor afectate de sancțiunile occidentale care lovesc lanțurile logistice și financiare ruse.

Pe de altă parte, președintele turc Recep Tayyip Erdogan și-a exprimat miercuri speranța că în "această săptămână" se va ajunge la un acord cu Rusia și Ucraina asupra exporturilor de cereale ucrainene, au relatat miercuri media turce.

"Avem un memorandum pe care sperăm să îl vedem transformat într-un text scris în această săptămână", a declarat miercuri președintele turc pentru presa locală, la întoarcerea de la Teheran, unde s-a întâlnit cu o zi în urmă cu omologii săi rus și iranian, Vladimir Putin și Ebrahim Raisi.

"Putin a exprimat un aviz pozitiv în privința eforturilor noastre. El ne-a mulțumit și ne-a făcut diferite propuneri", a precizat Erdogan.

"Sperăm că acest plan va începe să fie pus în aplicare în zilele următoare, de la un centru de coordonare de la Istanbul", a insistat el.

O nouă reuniune între experți militari ai Rusiei, Ucrainei, Turciei și ai unei delegații a Națiunilor Unite a fost anunțată pentru această săptămână la Istanbul, posibil miercuri sau joi, conform unor surse turce.

Organizarea acestei reuniuni nu fusese confirmată încă până miercuri după-amiază.

Ea ar trebui să urmeze celei organizate la 13 iulie pe malul Bosforului, la capătul căreia Moscova și Ankara au exprimat o relativă încredere.

Ministerul rus al Apărării a dat asigurări că "un document final" va fi gata în scurt timp.

Un proiect de acord, negociat cu ONU, prevede deschiderea unui centru de coordonare la Istanbul între țările vizate.

Planul ar urma să permită ieșirea prin Marea Neagră a peste 20 de milioane de tone de cereale blocate în porturile și silozurile ucrainene de ofensiva Rusiei.

Proiectul ar trebui să faciliteze totodată exporturile ruse de cereale și îngrășăminte, afectate de sancțiunile occidentale care lovesc lanțurile logistice și financiare ruse.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
20,4
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:3,13 m/s
Fri
16
Sat
14
Sun
16
Mon
13
Tue
13
Arhivă Radio Chișinău