Cristian Diaconescu, la 81 de ani de la ocupația sovietică a Basarabiei și Bucovinei de Nord: Nu putem dormi liniștiți până nu reușim reîntregirea națiunii

  • 28 Iunie 2021 18:10
Cristian Diaconescu, la 81 de ani de la ocupația sovietică a Basarabiei și Bucovinei de Nord: Nu putem dormi liniștiți până nu reușim reîntregirea națiunii

Președintele Partidului Mișcarea Populară, Cristian Diaconescu, a adus luni un omagiu la împlinirea a 81 de ani de la ocupația sovietică a Basarabiei și Bucovinei de Nord, subliniind că nici în prezent nu sunt recunoscute consecințele dezastruoase pentru români ale Pactului Ribentrop-Molotov, scrie caleaeuropeana.ro.

”Acum 81 de ani, România Mare a căzut pradă aranjamentelor, pe sub masă, ale puterilor imperiale ale vremii. Din trupul țării, sovieticii rupeau Basarabia, Bucovina de Nord și Ținutul Herța. În mod arbitrar, contrar oricăror reguli istorice și diplomatice, doar printr-o barbarie, URSS ocupa samavolnic, după 28 iunie 1940, teritorii românești, cum ar fi Bucovina de Nord, dar și Ținutul Herța, teritoriu care nu făcea parte din nicio înțelegere bilaterală, unde trăiau și trăiesc și astăzi peste 90% români. Au urmat apoi evenimente tulburătoare în acest spațiu spiritual de formare a poporului nostru, răvășit de trupele de ocupație prin care, mii de români au căzut jertfă cizmei ocupantului sovietic”, a afirmat Cristian Diaconescu, într-un moment de reculegere pentru pogromul românilor din Basarabia și Bucovina de Nord.

Potrivit unui comunicat al PMP, nici astăzi nu sunt recunoscute consecințele dezastruoase pentru români ale Pactului Ribentrop-Molotov, iar frații noștri de dincolo de Prut, de Tisa și din Codrii Cosminului, trăiesc și astăzi în aceeași minciună spusă de urmașii sovieticilor, care vorbesc despre un popor și limbă moldovenească, în timp ce școlile românești dispar una după alta în acest spațiu ocupat mișelește de puteri străine.

În același timp, liderul PMP precizează că și astăzi există uriașe presiuni la adresa românilor din Basarabia, Bucovina de Nord și Ținutul Herța, venite din partea urmașilor URSS pentru deznaționalizarea și desființarea identității celor care încă se mai gândesc la țara mamă.

Partidul Mișcarea Populară își reiterează solicitarea către Partidul Unității Naționale din Republica Moldova ca în campania electorală să transmită mesajele politice necesare privind delimitarea categorică de agresiunea sovietică din urmă cu 81 de ani.

Cristian Diaconescu susține că avem lăsată moștenire de la înaintașii noștri datoria morală de a face dreptate românilor prigoniți, aruncați în gulagul sovietic, omorâți la Fântâna Albă sau Lunca, deportați și masacrați, de un regim criminal.

”Nu putem dormi liniștiți, ca națiune, până nu reușim reîntregirea națiunii, recâștigarea drepturilor istorice și recunoașterea internațională a pogromului românesc din Basarabia și Bucovina de Nord”, a mai spus președintele PMP.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Nori împrăștiați
Umiditate:74 %
Vint:6,69 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău