Cristian Diaconescu: „Varianta 5+2 de rezolvare a conflictului transnistrean nu a făcut decât să dilueze o problemă care, în mod normal, se rezolva în câteva ore. Formatul trebuie schimbat”

  • 22 Iulie 2023 10:15
Cristian Diaconescu: „Varianta 5+2 de rezolvare a conflictului transnistrean nu a făcut decât să dilueze o problemă care, în mod normal, se rezolva în câteva ore. Formatul trebuie schimbat”

„Varianta 5+2 de rezolvare a conflictului transnistrean nu a făcut decât să dilueze o problemă care, ăn mod normal, se rezolva în câteva ore. Suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova au fost abuziv încălcate prin formarea acestei zone autoproclamată autonomă, care a încercat la un moment dat să își declare independența, pe care nu i-a recunoscut-o nici Moscova”, a declarat fostul ministru român de externe Cristian Diaconescu, la emisiunea Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

Potrivit fostului ministru de externe al României, acest format a fost un eșec și trebuie înlocuit. 

„Având în vedere că avem un război la graniță, este dificil în a găsi o formulă în cadrul organizațiilor internaționale, fie OSCE, fie ONU. Pe de altă parte, tema nu trebuie să fie abandonată. Reprezintă o dificultate suplimentară în ce privește relaționarea Chișinăului cu această zonă care, în mod clar, nu are elemente care să îi justifice independența”, a spus ex-ministrul român de externe.

Cristian Diaconescu a mai precizat că întreg complexul de teme este complicat. 

„Cred că, în acest moment, având în vedere că Republica Moldova este pe cale ca, la finalul acestui an, să primească o confirmare formală privind începerea negocierilor de aderare la UE, poate reprezenta apropierea față de lumea liberă un argument în plus în ceea ce privește implicarea, interesul de așezare a integrității teritoriale a Republicii Moldova pe o masă a negocierii care să reprezinte o miză”, a menționat Cristian Diaconescu.

Acesta a adăugat că ,, în acest moment, nu mai este vorba doar de un capriciu care, la un moment dat, să fie amânat ca să nu genereze emoții la Moscova. 

„Este depășită această situație, iar Chișinăului și Bucureștiului, împreună cu partenerii, le revine responsabilitatea foarte clară a modului în care ne poziționăm pe viitor.  Dacă, din diverse motive, fie implozie internă, fie intervenție externă, această zonă devine vulnerabilă, întregul spațiu NATO devine vulnerabil”, a conchis Cristian Diaconescu.
Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:2,57 m/s
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
14
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău