Crimele de război comise de Rusia în Ucraina, în centrul unei reuniuni internaționale în Londra

  • 07 Ianuarie 2023 15:29
Crimele de război comise de Rusia în Ucraina, în centrul unei reuniuni internaționale în Londra

Ancheta asupra presupuselor crime de război comise de armata rusă în Ucraina va fi principalul punct pe agenda reuniunii miniștrilor justiției din mai multe țări, care se vor întâlni în Marea Britanie în luna martie, informează agențiile PA Media și dpa.

Vicepremierul și ministrul justiției Dominic Raab va găzdui întâlnirea la Lancaster House din Londra, alături de omologul său olandez Dilan Yesilgoz-Zegerius, scrie Hotnews.

Participanții vor asculta prezentarea procurorului Curții Penale Internaționale (CPI), Karim Khan, despre activitatea instanței și rolul comunității internaționale în susținerea investigațiilor sale.

Președintele Vladimir Putin continuă să vizeze infrastructura energetică crucială a Ucrainei, lăsând frecvent cetățenii acestei țări fără curent electric și distrugând sursele de alimentare centralizată cu energie termică în condiții de iarnă.

Karim Khan investighează în prezent acuzațiile conform cărora soldații ruși au comis crime de război în timpul invadării Ucrainei, în contextul în care autoritățile de la Kiev susțin că au fost executați și violați civili.

Dominic Raab a declarat că ”forțele ruse ar trebui să știe că nu pot acționa fără consecințe și că vom sprijini Ucraina până când se va face dreptate. La aproape un an de la invazia ilegală, comunitatea internațională trebuie să acorde cel mai puternic sprijin CPI astfel încât criminalii de război să poată fi trași la răspundere pentru atrocitățile la care asistăm”.

Întâlnirea din martie va permite țărilor participante să stabilească modalități de a oferi ajutor suplimentar instanței, conform ministerului britanic al justiției. Oficialii au spus că se are în vedere oferirea de sprijin practic, cum ar fi ajutarea la culegerea de informații și transmiterea dovezilor cu privire la atrocitățile comise. Miniștrii vor discuta, de asemenea, despre cum să susțină victimele și martorii să depună mărturie fără a le provoca acestora o suferință suplimentară.

”Informațiile și imaginile despre atacul armat ilegal și neprovocat al Rusiei asupra Ucrainei sunt îngrozitoare. Pentru noi este foarte clar că aceste crime nu pot rămâne nepedepsite”, a declarat ministrul justiției din Țările de Jos.

Anul trecut, Marea Britanie a oferit CPI un pachet de sprijin care a inclus o finanțare suplimentară de un milion de lire sterline și asistență specială pentru poliție.

Ministerul justiției de la Londra a mai informat că a fost, de asemenea, implicat în pregătirea judecătorilor ucraineni și oferirea de sprijin din partea experților juridici britanici.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
22,24
Nori împrăștiați
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău