Crimeea: referendum privind alipirea la Rusia
-
17 Martie 2014 09:26
În Crimeea se desfășoară un referendum ilegal cu privire la statutul peninsulei.
Niciuna dintre cele două întrebări la care trebuie să răspundă locuitorii din peninsulă nu implică menținerea statutului actual al Crimeei. Pe buletinele de vot sunt două întrebări: "Sunteți pentru aderarea Crimeei la Federația Rusă, cu statut de subiect al Federației Ruse?" și "Sunteți pentru revenirea la Constituția Crimeei din 1992 și pentru statutul Crimeei ca parte a Ucrainei?".
Conform legislației ucrainene, un referendum poate fi doar național, nu local, cum este cel organizat de autoritățile pro-ruse din Crimeea. De asemenea, politicienii occidentali au subliniat în repetate rânduri că "un referendum nu poate avea loc sub amenințarea cu arma, așa cum se întâmplă în prezent în Crimeea, unde așa-numitele "forțe de autoapărare" și militarii ruși sunt prezenți pe întreg teritoriul peninsulei". În plus, Constituția locală a Crimeei din 1992 avea două versiuni - una din mai și una din septembrie, între cele două existând mari diferențe, însă în buletinul de vot pe care îl primesc crimeenii la referendum nu este specificat ce fel de revizuire se propune, scrie portalul www.pravda.com.ua.
Autoritățile centrale de la Kiev, prin hotărîre judecătorească și printr-o decizie a președintelui interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov, au suspendat deciziile autorităților pro-ruse din Crimeea de a organiza un referendum și de a-și declara independența față de statul ucrainean. De asemenea, Oleksandr Turcinov a făcut apel la locuitorii peninsulei Crimeea să nu participe la așa-numitul referendum, organizat de o "pseudoguvernare marionetă, aflată sub controlul armatei ruse". Tătarii din Crimeea au condamnat oficial un act de agresiune din partea Federației Ruse și au anunțat că nu vor recunoaște așa-numitul referendum din 16 martie 2014.
Forțele speciale ruse au minat toate ieșirile de pe teritoriul unității militare ucrainene din Feodosia, Crimeea, unde este staționat batalionul local de marină al Ucrainei. Potrivit șefului Centrului ucrainean pentru studii politico-militare, Dmitri Timciuk, forțele speciale ruse din Feodosia au instalat până în prezent 40 de mine anti-tanc, la toate ieșirile dinspre unitatea ucraineană. Operațiunea militarilor ruși este coordonată de colonelul Vladimir Karpușenko, un comandant de brigadă de forțe speciale și deținător al Ordinului "Erou al Rusiei", primit în urma unei operațiuni coordonate în Daghestan.
Ministrul german al afacerilor externe, Frank-Walter Steinmeier, a declarat că pentru ultima oară Berlinul face apel la Moscova să-și schimbe poziția cu privire la Ucraina, pentru că, în caz contrar, luni, 17 martie, va urma un răspuns corespunzător din partea Uniunii Europene - informează portalul de știri Podrobnosti. Potrivit sursei, "Steinmeier a cerut Moscovei pe un ton destul de dur să își schimbe poziția cu privire la conflictul din Crimeea". "Noi nu eram în căutare de confruntări, dar în cazul în care Rusia nu va face concesii în ultimul minut, luni, 17 martie, la reuniunea miniștrilor de externe ai UE, vom veni cu un răspuns corespunzător" - a subliniat ministrul german. Potrivit lui Steinmeier, situația legată de criza din Crimeea este "explozivă". "Rusia continuă să respingă orice opțiuni de reglementare a conflictului, refuză să facă orice mișcare de detensionare a situației și, se pare că în mod intenționat, recurge la acțiuni pe care nu le putem tolera" - a adăugat ministrul de externe al Germaniei.
Deputatul ucrainean Mustafa Djemilev, fost președinte al parlamentului tătarilor crimeeni (Medjis), susține că tătarii din Crimeea se tem că vor exista noi încercări de a-i deporta, după anexarea peninsulei ucrainene de către Federația Rusă, însă menționează că sunt pregătiți să reziste în fața ocupanților. "Am luptat timp de 50 de ani pentru a reveni în patrie, însă acum este mai bine să mor aici decât să fiu supus din nou deportării. Această stare de spirit predomină în rândul tătarilor din Crimeea. Desigur, nu suntem o forță care să poată declara război Federației Ruse și să mai și câștige lupta. Noi suntem puțini și neînarmați. Și noi suntem interesați să nu existe provocări, dar când patria ta este ocupată de soldați străini, este greu să te aștepți că totul se va desfășura într-un mod pașnic" - a remarcat Djemilev.