Crimeea: Parlamentul dizolvat, referendumul ilegal

  • 17 Martie 2014 09:26
Crimeea: Parlamentul dizolvat, referendumul ilegal

Rada Supremă a Ucrainei a adoptat, sâmbătă, o decizie de dizolvare a Parlamentului local al Republicii Autonome Crimeea.

 Ucraina a acuzat Rusia că desfășoară trupe în nordul regiunii Crimeea și preia controlul asupra localităților din zonă. Ministerul Apărării din Kiev a declarat că Ucraina își rezervă dreptul de a stopa ceea ce a numit "o invazie militară". De asemenea, Kievul a cerut Rusiei retragerea imediată a trupelor sale. 

În cadrul reuniunii de sâmbătă a Consiliului de Securitate al ONU privind situația din Ucraina, Rusia a respins prin veto proiectul de rezoluție care declară ilegal referendumul din Crimeea privind rămânerea sau nu în Ucraina. Rezoluția ONU îndeamnă națiunile lumii și organizațiile internaționale să nu recunoască validitatea acestui referendum. "Acest referendum nu poate avea validitate și nu poate constitui bazele niciunui fel de alterare a statutului regiunii Crimeea", se arată în textul rezoluție, care îndeamnă "toate statele, organizațiile internaționale și agențiile specializate să nu recunoască nicio alterare a statutului regiunii Crimeea generată de rezultatul acestui referendum". Era de așteptat votul negativ al Rusiei asupra proiectului de rezoluție, propus de Statele Unite, mai ales că Moscova și-a anunțat susținerea față de scrutinul care se va desfășura duminică în Crimeea. 

Rusia a fost singura țară care a votat împotriva rezoluției. China, care în trecut a votat în mai multe rânduri la fel ca Rusia, s-a abținut de această dată.
Ambsadaroul SUA la ONU, Samantha Power, spune că, dacă forțele Rusiei au intrat dincolo de Crimeea, în sudul Ucrainei, aceasta ar reprezenta o escaladare scandaloasă a conflictului. Ambsadorul rus, Vitali Ciurkin, a spus, pe de altă parte, că acțiunile țării sale sunt justificate și că Rusia va respecta dorința cetățenilor din Crimeea.

Și Consiliul Europei apreciază, într-un raport preliminar, că referendumul de mâine din Crimeea nu este compatibil cu principiile constituționale. 

Rada Supremă a Ucrainei a adoptat, sâmbătă, o decizie de dizolvare a Parlamentului local al Republicii Autonome Crimeea.  Decizia în acest sens a fost susținută de 278 de parlamentari ucraineni. Conform regulamentului, o astfel de decizie intră în vigoare la data adoptării sale de către Parlamentul de la Kiev.

Între timp, pregătirile pentru referendumul privind stabilirea autonomiei republicii sunt în plină desfășurare în Crimeea. Referendumul va avea loc duminică, 16 martie. Secțiile de votare se vor deschide duminică, la ora 8:00.

Referendumul din regiunea Crimeea este ilegal, potrivit Comisiei  de la Veneția, care a precizat că organizarea scrutinului nu este conform standardelor democratice. Potrivit experților Comisiei de la Veneția, posibilitatea organizării unui astfel de referendum nu este prevăzută nici în Constituția Ucrainei, nici în cea a Republicii Autonome Crimeea.

Zeci de mii de persoane s-au adunat în centrul Moscovei pentru a protesta față de intervenția militară a Rusiei în Crimeea. Guvernul regional pro-rus din Crimeea organizează duminică un referendum prin care electoratul trebuie să decidă dacă vor să rămână parte a Ucrainei sau vor anexarea la Rusia. Participanții la protest sunt furioși și susțin că le este rușine de ceea ce face conducerea țării, relatează corespondenții BBC.

Convorbirile ruso-americane dintre ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, și secretarul de stat al SUA, John Kerry, de vineri, de la Londra, s-au soldat cu un eșec. Ministrul de externe al Marii Britanii, William Hague, s-a declarat dezamăgit de rezultatele acestei întâlniri. "Regret faptul că Rusia a refuzat să profite de ocazia de a-și schimba poziția și continuă să sprijine referendumul ilegal, neconstituțional și nelegitim din Crimeea", a declarat ministrul britanic de externe, William Hague. 

"Crimeea este extrem de importantă pentru Rusia", a declarat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, la finalul convorbirilor purtate vineri cu secretarul de stat al SUA, John Kerry. Convorbirile de ieri dintre Lavrov și Kerry erau ultima șansă de a reglementa situația din Crimeea pe cale diplomatică, fără a se introduce sancțiuni. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
2,74
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Sat
6
Sun
4
Mon
3
Tue
3
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău