Creștinii ortodocși sărbătoresc Sfintele Paști

  • 24 Aprilie 09:18
Creștinii ortodocși sărbătoresc Sfintele Paști

Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi Sfintele Paști, considerată cea mai mare sărbătoare a creștinătății, care semnifică Învierea Domnului, informează MOLDPRES.

Cu această ocazie, în bisericile din țară au fost oficiate servicii divine, iar mii de moldoveni au mers la lăcașurile sfinte pentru a lua din lumina sfântă. Și în acest an, Focul haric de la Ierusalim a ajuns în țara noastră.

În Pastorala Sa, Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, IPS Vladimir, a menționat că în timpurile grele, marcate de încercări și flageluri, fiecare om în parte și umanitatea în general așteaptă o veste bună. Pentru credincioși cea mai așteptată este Vestea Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos, care nu-și pierde și nici nu-și diminuează sensul, trecând prin istoria tragică a veacurilor, ci dimpotrivă se actualizează și se afirmă tot mai mult, ca fiind aducătoare de un suflu nou de nădejde și curaj pentru creștinii de oricând, precum a fost ucenicilor și apostolilor celor dintâi. Vestea pascală se remarcă ca răspunsul lui Dumnezeu la speranța omenească.

Sărbătorile Pascale se desfășoară pe durata a trei zile. Sfintele Paști este precedat de o lungă perioadă de post, iar în ultima săptămână din Postul Mare, numită Săptămâna Patimilor, se sărbătorește intrarea lui Isus Hristos în Ierusalim.

În ajunul de Paști, creștinii își pregătesc coșul cu bunătăți și merg la sfințirea bucatelor, iar în dimineața acestei zile, fiecare se spală pe obraji cu un ou alb și unul roșu. Acest ritual simbolizează putere și puritate. Totodată, credincioșii ciocnesc ouă roșii, care semnifică viața cea nouă, primită prin Sângele Mântuitorului. 

În 2023, Sfintele Paști va fi sărbătorit pe 16 aprilie, în 2024 - pe 5 mai și în 2025 - pe 20 aprilie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
2,74
Burniță de intensitate joasă
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Tue
4
Wed
2
Thu
1
Fri
1
Sat
0
Arhivă Radio Chișinău