Creștinii ortodocși sărbătoresc Schimbarea la față a Mântuitorului

  • 19 August 08:21
Creștinii ortodocși sărbătoresc Schimbarea la față a Mântuitorului

Creștinii ortodocși care respectă calendarul bisericesc de stil vechi sărbătoresc astăzi Schimbarea la față a Mântuitorului. Aceasta este singura zi din Postul Sfintei Marii în care se dă dezlegare la pește. De asemenea, astăzi enoriașii sunt așteptați la împărtășanie, transmite IPN.

Schimbarea la față a Mântuitorului este una din cele 12 sărbători împărătești de peste an, numită în popor și Probrajnia. Și anume de la denumirea slavă a sărbătorii – Преображение Господа Бога.

Potrivit Bisericii, „prin sărbătoarea aceasta, Mântuitorul a pus bazele descoperirii sale divine, pentru că și-a arătat lumina dumnezeiască și s-a arătat ca Dumnezeu adevărat”. Aceasta amintește de minunea petrecută pe muntele Tabor, unde Hristos s-a schimbat la față înaintea ucenicilor săi. Aceștia au văzut fața strălucită a Mântuitorului ca soarele, iar veșmintele lui s-au făcut albe ca lumina.

În această zi, la biserică se aduc struguri, care se binecuvântează și se împart. Credința populară spune că în această zi are loc și despărțirea de vară, natura își schimbă înfățișarea, se răcesc apele, păsările călătoare se pregătesc să plece în țările calde, iar insectele și reptilele se ascund în pământ.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Tue
19
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău