Creștinii ortodocși prăznuiesc Înălțarea Domnului

  • 25 Mai 2017 08:32
Creștinii ortodocși prăznuiesc Înălțarea Domnului

Creștinii ortodocși prăznuiesc joi, 25 mai, Înălțarea la cer a Mântuitorului Iisus Hristos, sărbătoare cunoscută în popor ca și Ispasul. Înălțarea Domnului, care face parte din cele 12 sărbători domnești ale anului, este marcată la 40 de zile de la Învierea Domnului.

Parohul Bisericii „Sfânta Cuvioasa Parascheva” din Ialoveni, Oleg Ursu, a declarat pentru IPN că anume Hristos a prorocit că se va înălța acolo de unde a și venit, iar la 40 de zile după Înviere și-a luat ucenicii, a mers pe munte și s-a ridicat la cer.

Dimineață se face Sfânta Liturghie. Creștinii se salută cu: „Hristos s-a Înălțat”! Și răspund cu: „Adevărat s-a Înălțat”!

Parohul a spus că în fiecare zi, dar mai ales de sărbători, creștinii trebuie să se roage și să aducă slavă Domnului. Enoriașii sunt îndemnați să cinstească sărbătoarea, dar să nu o transforme în prilej de chef. Să-i înțeleagă adevăratul rost.

Tradiția de a se saluta cu „Hristos s-a Înălțat” și „Adevărat s-a Înălțat” diferă de la regiune la regiune. În unele localități creștinii se salută astfel timp de o zi, în altele trei sau chiar și zece zile. Ca și în ziua Învierii, pe masă se pun ouă roșii și pască.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:4,12 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău