Creștinii ortodocși intră în Săptămâna Albă

  • 04 Martie 2019 09:57
Creștinii ortodocși intră în Săptămâna Albă

Creștinii ortodocși intră de astăzi, 4 martie, în săptămâna dinaintea Postului Paștilor, numită Săptămâna Albă, în care nu se mai consumă carne, doar produse lactate și ouă.

Solicitat de IPN, preotul Eugen Onicov de la Biserica „Sfântul Pantelimon” din Chișinău, a spus că în post creștinii trebuie să intre treptat, iar duminică, 3 martie, a fost lăsatul secului de carne și pește. În această săptămână, până luni, 11 martie, se consumă doar lactate, brânză și ouă.

Postul Paștelui este cel mai mare și cel mai aspru din an, care prevestește cel mai mare eveniment al creștinismului, Învierea lui Hristos. Preotul mai spune că săptămâna care vine, prima din post, este o săptămână a pocăinței deosebite, ca și ultima săptămână a Postului Mare. În toată ziua vor fi slujbele specifice Postului Mare, atât dimineața, cât și seara. Dimineața vor fi Utrenii, Obednițe. Seara, de luni până joi, se săvârșește canonul Sfântului Andrei Criteanul. Miercuri se face și Liturghia darurilor mai înainte sfințite și, pentru prima dată în acest post, se va săvârși sfânta împărtășanie. Vineri la fel se va face Liturghia darurilor mai înainte sfințite.

În Postul Paștelui nu se cunună, nu se botează, nu se fac sfințiri de case. Dezlegare la pește va fi pe 7 aprilie, de Buna Vestire, și de Florii, pe data de 21 aprilie. Paștele în acest an este marcat pe 28 aprilie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Nori împrăștiați
Umiditate:74 %
Vint:6,69 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău