Creștinii ortodocși din R.Moldova, care se conduc de calendarul pe stil vechi, sărbătoresc Crăciunul

  • 07 Ianuarie 2021 08:01
Creștinii ortodocși din R.Moldova, care se conduc de calendarul pe stil vechi, sărbătoresc Crăciunul

Creștinii ortodocși din Republica Moldova, care se conduc de calendarul pe stil vechi sărbătoresc joi, 7 ianuarie, Naștearea Domnului Isus Hristos.

Crăciunul pe 7 ianuarie este sărbătorit de Biserica Ortodoxă a Ierusalimului, Biserica Ortodoxă Rusă, Biserica Ortodoxă Sârbă, Biserica Ortodoxă Georgiană, Biserica Ortodoxă Ucraineană și calendariștii vechi greci care continuă să se folosească de calendarul iulian pentru datele fixe.

Potrivit tradiției de Crăciun gospodinele trebuie să pregătească nu mai puțin de 12 feluri de preparate culinare, ce reprezintă numărul apostolilor lui Iisus Hristos, 

Pregătirile pentru Nașterea Domnului încep din timp, astfel încât, în prima zi de Crăciun, creștinii să se poată ospăta și bucura de sărbătoare. Creștinii ortodocși de stil vechi respectă tradițiile și obiceiurile celor de stil nou, cu deosebirea că sărbătorile de iarnă sunt decalate cu 13 zile din cauza refuzului lor de a trece la Calendarul Gregorian.

Cele două mitropolii care activează pe teritoriul R. Moldova (Mitropolia Basarabiei și Mitropolia Moldovei) sunt pe stil vechi.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău