Creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul

  • 11 Septembrie 10:14
Creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul

Creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc astăzi Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. Aceasta este ultima sărbătoare mare din anul bisericesc și este considerată zi de post și rugăciune, fiind asemănată cu Vinerea Patimilor.

În majoritatea lăcașelor sfinte din țară au loc slujbe, iar creștinii țin post negru. În popor este întâlnită și interdicția de a tăia și mânca fructe și legume cu formă rotundă, de exemplu pepenele.

În popor se vorbește și de un post care ține „de la cruce până la cruce”, un post de două săptămâni, neconsemnat în calendarul creștin, care avea rolul de a-i curați pe cei care au săvârșit omoruri sau alte păcate grave.

Fiu al Elisabetei și al preotului Zaharia, Sfântul Ioan Botezătorul este rudă cu Iisus Hristos pe linie maternă și s-a născut cu șase luni înaintea Domnului. Este cunoscut sub numele de “Înaintemergătorul”, pentru că a anunțat venirea lui Hristos.

După Botezul Domnului, Sfântul Ioan Botezătorul a fost întemnițat de regele Irod al Galileei. Potrivit tradiției, la un ospăț prilejuit de sărbătorirea zilei de naștere, Irod a poruncit tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, la cererea Irodiadei. Ioan îl mustrase pe Irod pentru traiul lui nelegiuit cu Irodiada, care era soția fratelui său. În ura ei de moarte, Irodiada a sfătuit-o pe Salomeea, fiica ei, care dansase și plăcuse oaspeților și îndeosebi lui Irod, să ceară capul Botezătorului ca răsplată. Pentru că se temea că Botezătorul ar putea învia dacă trupul ar fi fost îngropat alături de cap, Irod nu a dat ucenicilor decât trupul sfântului, care a fost îngropat în Sevastia, în timp ce capul său a fost îngropat de Irodiada în curtea sa, la mare adâncime.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:1,54 m/s
Wed
17
Thu
18
Fri
18
Sat
19
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău