Creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe

  • 06 Mai 2022 09:31
Creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe

Creștinii ortodocși de stil vechi îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, martir din secolul al IV-lea pomenit de toate bisericile tradiționale, considerat ocrotitorul soldaților, agricultorilor și al păstorilor, notează MOLDPRES.

Potrivit mai multor surse, Marele Mucenic Gheorghe a fost general în armata romană pe vremea domniei împăratului Dioclețian. A urcat în ierarhia militară datorită priceperii sale în arta războiului. Era foarte apreciat la curtea imperială, însă avea o religie interzisă în sec. al IV-lea în imperiul roman. Dioclețian credea că insuccesele sale erau din cauza creștinilor care nu doreau să jertfească zeilor războiului, de aceea îi prigonea pe creștini. Generalul Gheorghe a căzut și el victimă persecuției, a fost închis și torturat pentru a renunța la creștinism, dar nu a cedat și a fost executat prin tăierea capului, scrie sursa citată.

Sfântul Gheorghe este unul dintre cei mai onorați sfinți în creștinism, fapt dovedit de numărul mare de oameni care îi poartă numele, precum și de localități ce l-au ales ca ocrotitor. Fiind un sfânt militar, este și patronul spiritual al armatei.

 Conform tradiției, în dimineața acestei zile, la ușile caselor și grajdurilor se pun ramuri verzi și flori, iar "Crăciuneii" din aluat care au fost copți la Crăciun se înmoaie și se dau la păsări. Totodată, se consideră că plantele medicinale strânse azi au puteri vindecătoare deosebite, iar usturoiul sădit în această zi are proprietăți protectoare și se va păstra până la anul viitor. În seara zilei, flăcăii aprind ruguri, care se spune că alungă spiritele malefice. De Sfântul Gheorghe, dacă va fi vreme ploioasă, atunci se va face grâul și fânul, dacă va fi rouă multă, este semn de bogăție. La fel, de Sfântul Gheorghe, ciobanii marchează începutul anului pastoral.

Astăzi sunt omagiați toți cei care poartă numele Gheorghe și derivatele acestuia – George, Georgian, Gică, Geo, Gelu, Gheorghina, Georgiana, Gina, Georgeta, Geta, Iorgu, Iordache ș.a. În R. Moldova, peste  42 mii de bărbați poartă numele Gheorghe și peste 400 de femei se numesc Gherghina.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău