Creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc astăzi, 7 aprilie, Bunăvestirea

  • 07 Aprilie 2020 08:53
Creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc astăzi, 7 aprilie,  Bunăvestirea

Creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc astăzi Bunăvestire (25 martie/7aprilie). Bunavestirea este momentul zămislirii lui Iisus Hristos în mod miraculos în Maica Domnului, sărbătoarea întâlnirii dintre voința lui Dumnezeu și voința omului.

Cele două s-au  întâlnit într-o Fecioară, acum mai bine de 2000 de ani, și de atunci istoria omului poartă amprenta creștină. 

Dumnezeu a vrut să coboare în lumea omului, pentru a-l ridica pe om la nivelul Lui. Omul căzuse, se afundase în rău, și se depărtase mult de rostul cu care fusese creat – adică participarea la viața lui Dumnezeu în veșnicie. 

Dar, pentru ca Dumnezeu să vină în lumea oamenilor, avea nevoie de acceptul omului, întrucât El îi respectă libertatea. Și acel accept a venit de la Fecioara Maria, o tânără de 16 ani logodită cu tâmplarul Iosif. 

Conform Evangheliei după Luca, vestea că Dumnezeu a ales-o ca și poartă de intrare în lume, i-a dat-o Fecioarei Arhanghelul Gavriil. El i-a spus că va rămâne însărcinată și va naște un Fiu. 

Maria a reacționat cu nedumerire, cu uimire. Cum să fie posibil devreme ce ea este fecioară: nu știe ce înseamnă relația trupească cu un bărbat. 

Și atunci Arhanghelul Gavriil i-a vestit minunea: puterea lui Dumnezeu va face ca o fecioară să poate să nască. Și cel ce se va naște așa, va fi Fiul lui Dumnezeu. 

Răspunsul Mariei este al celui ce crede că la Dumnezeu toate sunt cu putință: "Fie mie după cuvântul tău!" (Luca 1, 38) Într-un cuvânt: "Amin", adică "așa să fie!" Pe acest "amin" se întemeiază lumea creștină.

Teologia creștină consideră această minune începutul mântuirii omului, iar răspunsul Fecioarei Maria este rațiunea de a fi a omului credincios care pune mai presus voia lui Dumnezeu decât propria dorință.

Buna vestire  cade întotdeauna în timpul Postului Mare, dar Biserica dezleagă în această zi la pește și la vin.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău