Creștinii ortodocși de stil vechi intră în Postul Nașterii Domnului

  • 28 Noiembrie 2016 10:01
Creștinii ortodocși de stil vechi intră în Postul Nașterii Domnului

Creștinii ortodocși care respectă calendarul bisericesc vechi intră în Postul Nașterii Domnului, cunoscut și ca Postul Crăciunului. Postul durează 40 de zile și se va încheia pe 7 ianuarie, de sărbătoarea Nașterii Domnului.

 Pentru creștinii care respectă calendarul nou, cel gregorian, postul a început acum două săptămâni, pe 14 noiembrie, și se va încheia pe 25 decembrie, transmite IPN.

Pe timpul postului, creștinii exclud din alimentație produsele de proveniență animală. Spre deosebire de Postul Mare, în acest post se dă dezlegare la pește, ulei și vin, în zilele de sâmbătă și duminică, și de Sfântul Andrei și Sfântul Ierarh Nicolae.

Chiar din prima săptămână de post, creștinii se pot împărtăși. În ultima zi, în ajunul Crăciunului, se respectă post negru, până când apare prima stea pe cer.

Prin acest post oamenii vor pomeni și chinurile pruncilor uciși de împăratul Pilat. După ce magii au venit la Pilat și l-au anunțat că se va naște un împărat, Pilat a dat poruncă ca toți copiii evrei să fie omorâți. Atunci ar fi murit 10 mii de prunci.

Pe parcursul anului sunt pe 4 posturi – Postul Mare, Postul Nașterii Domnului, Postul Sfintei Marii și Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:3,6 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău