Creștinii ortodocși de stil vechi îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Nicolae

  • 19 Decembrie 2018 10:13
Creștinii ortodocși de stil vechi îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Nicolae

Creștinii ortodocși de stil vechi îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Nicolae, unul dintre cei mai populari sfinți, de care se leagă tradiția oferirii de daruri copiilor.

Sfântul Nicolae a fost episcop, la începutul secolului al IV-lea, în Mira, cetate din ținutul Liciei, pe teritoriul Turciei de astăzi.A ajuns episcop oarecum din întâmplare.  Întâmplarea s-a dovedit a fi fost fericită.

Credincioșii din Cetatea Mira rămăseseră fără episcop după moartea ierarhului lor. Nu cădeau de loc de acord pe cine să aleagă. La un moment dat, cineva a avut inspirația să spună că cine va intra primul în Biserică acela va fi episcopul lor.

Nicolae, care avea pe atunci aproximativ 30 de ani, venea la biserică să se roage. A intrat și a fost ales episcop. La început s-a împotrivit, dar, înțelegând totuși că e voia lui Dumnezeu, a acceptat.

Sfântul darurilor

Ca episcop, Nicolae s-a dedicat total slujirii credincioșilor. A avut o grijă deosebită față de săraci. Îi ajuta cu bani, dar faptele sale erau învăluite totdeauna în mister. Făcea în așa fel încât cel ajutat să nu știe de unde i-a venit ajutorul.

De aici și această tradiție ca Moș Nicolae să vină noaptea pe furiș la copiii cuminți și să le lase daruri în încălțăminte. A rămas celebră întâmplarea cu trei fete sărace, ajunse la vârsta căsătoriei, pe care tatăl voia să le folosească drept prostituate pentru a câștiga ceva bani pentru zestrea lor. 

Sfântul Nicolae, a aflat și le-a venit în ajutor într-un mod misterios. Pe furiș noaptea a aruncat pe rând pentru fiecare din cele trei câte o pungă cu galbeni, astfel încât tatăl lor să aibă zestre cu ce să le mărite. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău