Creștinii catolici sărbătoresc duminică Paștile

  • 16 Aprilie 2022 10:54
 Creștinii catolici sărbătoresc duminică Paștile

După un post de 40 de zile, creștinii catolici, și cei din Republica Moldova, sărbătoresc duminică, 17 aprilie, Paștile. Deși restricțiile anti-COVID au fost anulate, numărul de liturghii la Catedrala Romano-Catolică „Providența Divină” din Chișinău nu au fost reduse, ele vor fi ca și pe timp de pandemie.

„Practic am reluat, cu bucurie, toate cele rânduite de canoanele bisericii, având în vedere că nu mai este nicio limitare. În acest sens, noi am invitat să vină tot poporul creștin la sfintele celebrări. Toată săptămâna aceasta sfântă, începând de luni, dar mai ales de joi, au umplut catedrala foarte mulți creștini. Nici nu mă așteptam că o să renască această dorință a oamenilor de a se uni cu Dumnezeu în momentele de mare sărbătoare, cum este și Sfânta Înviere a lui Isus”, a spus Anton Coșa, episcopul Bisericii Romano-Catolice din Republica Moldova, solicitat de IPN.

În Sâmbăta Mare, preoții catolici se pregătesc pentru vegherea pascală, care va începe la Caterala „Providența Divină” din Chișinău la ora 20.00. „Vom începe această lungă rugăciune de veghere cu aprinderea focului și apoi sfințirea lui. Noi nu avem acea practică ortodoxă de a aduce Focul Sacru de la Ierusalim, dar noi îl producem aici, îl binecuvântăm, prin rugăciune și stropire cu apă sfințită, așa cum se binecuvintează și alte obiecte de cult. Dacă ne vor permite condițiile meteo, acest foc va fi aprins afară, după care vom intra în biserică și vom proclama așa-numitul imn pascal, Praeconium pascal. Afară, de la focul binecuvântat, se va aprinde lumânarea pascală. De la lumânarea pascală își aprind creștinii propriile lumânări și cu aceste lumânări în mâini asistăm cu toții la proclamarea Praeconiumului pascal. După aceea, vom asculta mai multe fragmente din Sfânta Scriptură, din Vechiul și Noul Testament, care vor fi citite în diferite limbi: română, rusă și poloneză, se vor aprinde toate luminile și vom invoca solemn Aliluia, ca semn al învierii lui Isus Cristos. La sfârșit, vom face procesiunea solemnă de Înviere, în jurul bisericii, după care se vor sfinți bucatele pascale”, a specificat episcopul.

Duminică, 17 aprilie, la Catedrala Romano-Catolică „Providena Divină” din capitală vor fi oficiate patru liturghii. La ora 9.00 serviciul divin va avea loc în limba poloneză, la ora 10.30 – în limba rusă, la 12.00 – în limba română, și seara, la ora 18.00 – din nou în limba rusă.

În această zi de Înviere, episcopul Anton Coșa vine cu un mesaj de pace și de încurajare către credincioși, care să motiveze și mai mult speranța oamenilor. „Și Sfânta Scriptură ne spune că, prin Învierea lui Cristos, s-a aprins în noi o nouă speranță. Invit creștinii să trăiască aceste zile cu un spirit de încredere în bunul Dumnezeu. Suntem convinși că și lacrimile de durere se pot transforma în lacrimi de bucurie, întunericul se poate transforma în lumină, noi fiind conștienți că Dumnezeu rămâne cu noi”, a subliniat episcopul Bisericii Romano-Catolice din Republica Moldova.

În unii ani, cum este și acesta, catolicii și ortodocșii sărbătoresc Paștile în duminici diferite, întrucât bisericile se conduc se calendare diferite. În Republica Moldova sunt în jur de 20 de mii de creștini catolici. Creștinii ortodocși vor sărbători Paștile peste o săptămână, pe 24 aprilie.



Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău