Creșterea frecvenței și intensității dezastrelor amenință sistemele alimentare ale planetei, avertizează ONU

  • 18 Martie 2021 15:00
Creșterea frecvenței și intensității dezastrelor amenință sistemele alimentare ale planetei, avertizează ONU

Creșterea frecvenței și intensității dezastrelor "pune în pericol sistemele alimentare ale planetei", a avertizat joi Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO), care și-ar dori o comunitate internațională care să investească mai mult pentru a reduce riscurile și pentru a face sistemele agricole "mai rezistente", informează AFP, citat de Agerpres.

Ca urmare a secetelor, inundațiilor, furtunilor, tsunami-urilor, incendiilor forestiere, invaziilor de dăunători și epidemiilor, "agricultura plătește un preț mare în toate sectoarele sale", subliniază într-un raport FAO.

În țările cu venituri mici și medii, "agricultura a absorbit un sfert (26%) din consecințele dezastrelor între 2008 și 2018", a declarat pentru AFP Dominique Burgeon, directorul diviziei de urgențe și reabilitare din cadrul FAO, "ceea ce a însemnat pierderi de 108,5 miliarde de dolari în producția vegetală și animală în această perioadă!"

"Aceste pierderi economice pot avea un efect devastator asupra vieții oamenilor", notează oficialul, care subliniază că "peste 2 miliarde de oameni depind de sectorul agricol pentru existența lor".

Ediția anterioară a acestui raport privind "impactul dezastrelor și crizelor asupra agriculturii și securității alimentare" datează din 2017.

Anul 2020, "care pune capăt unui deceniu de dezastre exacerbate, de încălzire globală, de retragere a ghețarilor și de creștere a nivelului mării", a adăugat "noi provocări": pandemia de COVID-19, care a dezorganizat lanțurile alimentare, în timp ce unele regiuni au suferit inundații record, iar roiurile de lăcuste au devastat culturile și pășunile din mai multe țări din Africa, Peninsula Arabică și Asia de Sud-Est, a precizat organizația cu sediul la Roma.

"Comunitatea internațională trebuie să investească mai mult, în special în prevenirea" riscurilor, este de părere Dominique Burgeon.

ONU pregătește un summit dedicat sistemelor alimentare care va avea loc în septembrie în paralel cu Adunarea Generală a ONU de la New York, în cadrul Deceniului de acțiune pentru realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă până în 2030.

O "adunare pre-summit" va avea loc în perioada 19-21 iulie la Roma, au anunțat miercuri ONU și guvernul italian, urmând ca acesta să se desfășoare în format parțial online.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău