Comisia Europeană, îngrijorată de epidemia de pestă porcină din Bulgaria

  • 08 August 2019 15:44
Comisia Europeană, îngrijorată de epidemia de pestă porcină din Bulgaria

Extinderea pestei porcine africane în Bulgaria, care amenință întregul sector de creștere a porcilor din această țară, este îngrijorătoare, a declarat joi o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, citată de Reuters, preluat de Agerpres.

Autoritățile de la Sofia au raportat deocamdată peste 30 de focare de infecție în crescătorii industriale sau particulare. Circa 130.000 de porci au fost deja sacrificați.

Ministrul adjunct bulgar al agriculturii a declarat miercuri că pesta porcină ar putea impune sacrificarea a circa 600.000 de porci în țara sa, ceea ce ar însemna pierderea întregului sector de creștere a porcilor.

Situația ''este foarte îngrijorătoare'', a afirmat purtătoarea de cuvânt comunitară Anna-Kaisa Itkonen, cerând să fie luate măsuri împotriva a ceea ce ea a numit o ''catastrofală boală a animalelor''.

Oficiali bulgari estimează că pierderile provocate de epidemia de pestă porcină ar putea ajunge în Bulgaria la circa două miliarde de leva (1,15 miliarde de dolari). Uniunea Europeană va acorda Bulgariei asistență financiară în valoare de 2,9 milioane de euro pentru a contracara efectele epidemiei de pestă porcină africană.

Experți estimează de asemenea că în China răspândirea pestei porcine va reduce anul acesta cu circa o treime producția de carne de porc a acestei țări.

În ultimul an, pesta porcină africană s-a extins în Asia, iar în Europa au fost raportate cazuri în ultimii cinci ani. Această epidemie poate fi periculoasă pentru industria cărnii de porc din Europa. Deja Grecia a interzis importurile de carne de porc din Bulgaria și a extins verificările la graniță.

Comisia Europeană a avertizat că noile zone cu risc ridicat privind pesta porcină africană sunt Bulgaria, Polonia și Lituania. Până acum nu s-au înregistrat cazuri în Europa Occidentală.

Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice și sălbatice, cu evoluție rapidă și mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pesta porcină africană nu afectează omul, ci doar porcii domestici și mistreții.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău