Creștere record a numărului de acte antisemite la nivel mondial în 2021 (raport)

  • 24 Ianuarie 2022 18:17
Creștere record a numărului de acte antisemite la nivel mondial în 2021 (raport)

Actele antisemite au atins în 2021 cel mai înalt nivel din ultimii zece ani, cu peste zece incidente pe zi în întreaga lume, potrivit unui raport publicat luni de Agenția Evreiască și Organizația Mondială Sionistă, transmite France Presse, potrivit Agerpres.

Aproape 50 la sută dintre actele antisemite au avut loc în Europa și aproape 30 la sută în Statele Unite. Anul acesta a fost marcat de un număr record de acte antisemite în întreaga lume, se spune în acest raport anual.

''Principalele acte înregistrate au fost vandalizarea, distrugerea, marcarea și profanarea pietrelor funerare, urmate de acte de propagandă", subliniază raportul.

''Agresiunile fizice și verbale reprezintă mai puțin de o treime din incidentele'' înregistrate, detaliază raportul, publicat cu trei zile înainte de Ziua internațională de comemorare a victimelor Holocaustului, marcată joi.

Documentul indică, de asemenea, "o creștere semnificativă a numărului de conspirații antisemite postate pe rețelele de socializare" și constată că această creștere a actelor antisemite în 2021 este parțial legată de pandemia de coronavirus.

În timpul demonstrațiilor împotriva restricțiilor sanitare din întreaga lume, unii protestatari au folosit simboluri precum steaua galbenă, ceea ce a dus la "banalizarea Holocaustului", se arată în raport.

Creșterea numărului de acte antisemite este legată și de războiul dintre Israel și Hamas din mai 2021, al patrulea de când mișcarea islamistă armată a preluat puterea în Gaza.

Acest conflict "a provocat un val de demonstrații pro-palestiniene și anti-israeliene, dintre care marea majoritate au degenerat în incidente antisemite și violențe grave împotriva evreilor din zonă", subliniază raportul.

Documentul consemnează, de asemenea, succese importante în lupta împotriva antisemitismului în 2021. De exemplu, unele țări și guverne au adoptat noi legi pentru a combate antisemitismul, adaugă acesta.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:46 %
Vint:4,12 m/s
Sun
13
Mon
10
Tue
10
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău