Crește semnificativ numărul de cazuri de COVID. Epidemiolog: În această săptămână au fost înregistrat trei decese

  • 28 Decembrie 2023 13:22
Crește semnificativ numărul de cazuri de COVID. Epidemiolog: În această săptămână au fost înregistrat trei decese

În Rep. Moldova crește semnificativ numărul de cazuri de COVID, viroze și gripă sezonieră. Specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică recomandă evitarea spațiilor aglomerate, respectarea regulilor de igienă și vaccinarea împotriva virusului SARS-CoV-2.

În Rep. Moldova, morbiditatea prin infecții acute ale căilor respiratorii este într-o creștere față de săptămâna trecută, a declarat pentru Radio Chișinău, epidemiologul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Ștefan Gheorghiță.

„În total, au fost raportate 7048 de cazuri de IACRS, majoritatea fiind la copii (60,8%). Din numărul total al bolnavilor cu IACRS, 302 au fost spitalizați. Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 49 de cazuri de gripă sezonieră (mun. Chișinău – 44; Orhei – 2; mun. Bălți, Cahul, Glodeni – câte un caz). Cazurile au fost raportate la persoane care fac parte din următoarele grupe de vârstă: 0-4 ani (15 cazuri), 5-14 ani (12 cazuri), 15-29 ani (6 cazuri), 30-64 ani (12 cazuri), 65 ani și mai mult (4 cazuri)”, a spus Ștefan Gheorghiță.

A crescut semnificativ numărul de cazuri de COVID-19, cu aproape 30 la sută, comparativ cu săptămâna trecută, a subliniat epidemiologul Ștefan Gheorghiță. 

„În săptămâna 51, au fost înregistrate 722 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 187 în regiunea transnistreană), fiind o creștere de 29,4% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia și a constituit 24,8 cazuri la 100 mii populație. În rândul copiilor de până la 14 ani au fost raportate 71 de cazuri, din numărul total. Au fost înregistrate 3 cazuri de deces (la doi bărbați și o femeie, cu vârste cuprinse între 66 și 85 de ani) asociate cu infecția COVID-19”, a declarat Ștefan Gheorghiță.

Agenția Națională pentru Sănătate Publică recomandă respectarea măsurilor de protecție, păstrare distanței sociale, evitare locurilor aglomerate și adresarea la medicul de familie la apariția primelor simptome ale infecției COVID-19 (febră, tuse, respirație dificilă, dureri în gât, dureri musculare, rinoree, sau nas înfundat, cefalee, frisoane, senzație de slăbiciune sau oboseală).

De asemenea, autoritățile îndeamnă populația să se vaccineze împotriva gripei și împotriva Covid.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,24
Cer senin
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Mon
15
Tue
14
Wed
12
Thu
11
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău