Crește numărul de cazuri de boli diareice acute și intoxicații alimentare

  • 17 August 2017 11:20
Crește numărul de cazuri de boli diareice acute și intoxicații alimentare

Centrul Național de Sănătate Publica atenționează despre agravarea situației epidemiologice prin sporirea numărului de cazuri de boli diareice acute (BDA), inclusiv izbucniri în grup de toxiinfecții și intoxicații alimentare (TIA). Astfel, în șapte luni ale anului curent, morbiditatea sumară prin BDA a sporit până la 367,5 cazuri, față de 251,8 cazuri la 100 de mii populație, înregistrate în perioada similară a anului 2016, transmite IPN.

Potrivit datelor Centrului Național de Sănătate Publică, numai în primele 15 zile a lunii august au fost înregistrate patru izbucniri, cu afectarea a 38 persoane în municipiul Chișinău; 27 de persoane în raionul Ștefan – Vodă, 26 în Strășeni și 13 în Orhei. Toate îmbolnăvirile au fost cauzate de servirea bucatelor în restaurante și alte localuri publice cu ocazia diferitor ceremonii – nunți, zile de naștere, inclusiv după consumul produselor luate la pachet din aceste localuri, servite de membrii familiei.

Anchetarea epidemiologică denotă că în condiții insalubre au fost pregătite bucatele servite în tabăra „Dumbrava” din satul Talmaza, raionul Ștefan Vodă, unde atât la bolnavi, cât și în probele diurne de bucate au fost identificate microorganisme condiționat patogene. Situație similară s-a remarcat și în satul Mândrești, raionul Telenești, unde la bolnavi și în produsele consumate a fost depistată Salmonella Enteritidis.

În unele cazuri la pregătirea bucatelor sunt antrenate persoane fără instruire profesională specială, instruire igienică și examen medical.

Pentru prevenirea BDA și TIA, îndeosebi la copii, este necesar de a respecta următoarele reguli: evitarea procurării produselor alimentare în locurile neautorizate, fără condiții optime de păstrare, spălarea obligatorie a mâinilor cu săpun după veceu și înainte de masă, separarea bucatelor pregătite de materia primă, cu folosirea separată a inventarului pentru prelucrarea lor etc.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău